Γαλλία: Ζητά ευρωπαϊκή λύση για την ισπανική κρίση

Γαλλία: Ζητά ευρωπαϊκή λύση για την ισπανική κρίση

Την εξεύρεση ευρωπαϊκής λύσης για την ισπανική τραπεζική κρίση ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, όπως μεταδίδει το Reuters. 


«Πρέπει να βρούμε μηχανισμούς, μεθόδους για να φέρουμε τα απαραίτητα κεφάλαια που θα επιτρέψουν στο σύστημα να συνεχίσει να λειτουργεί σωστά χωρίς να επιβαρύνουν το έλλειμμα της Ισπανίας, αλλιώς δεν θα επιτύχουμε τίποτα», δήλωσε ο κ. Φαμπιούς.
 

«Εάν, για να σώσεις την τράπεζα, πρέπει να αυξήσεις το δημοσιονομικό έλλειμμα και αυτή η αύξηση οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια, τότε είναι σαν να αυτοκαταστρέφεσαι», υπογράμμισε.
 

Η λύση θα πρέπει να βρεθεί «μέσω των μηχανισμών μιας τραπεζικής ένωσης, το οποίο είναι κάτι που στηρίζουμε», σημείωσε ο κ. Φαμπιούς. 
 

Αντιμέτωπη με μια επιδεινούμενη τραπεζική κρίση και την κάθετη αύξηση του κόστους δανεισμού της, η Ισπανία πιέζει για απευθείας διάσωση των εγχώριων τραπεζών από την Ευρώπη, ωστόσο διστάζει να χρησιμοποιήσει κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESΜ) - κίνηση που θα την υποχρέωνε να αποδεχθεί απευθείας έλεγχο των δημοσιονομικών της από την Κομισιόν.


Η Γερμανία αντιστέκεται σε αυτή την πρόταση, καθώς δεν θέλει να επιτρέψει την απευθείας ανακεφαλαιοποπίηση ευρωπαϊκών τραπεζών από τον ESM.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο