Οι οικονομικές εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων καταδεικνύουν μείωση της κατανάλωσης, σύμφωνα με την έκθεση που παρουσίασε σήμερα στα Τίρανα η Παγκόσμια Τράπεζα για τις οικονομικές εξελίξεις σε πέντε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη,  την ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία.  


Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, «η μείωση της κατανάλωσης δεν διεγείρει την οικονομική ανάπτυξη σε χώρες όπως η Αλβανία, το Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο, όπου σημειώνονται χαμηλά επίπεδα εξαγωγών. Ομοίως, όλες η χώρες της περιοχής παρουσιάσουν και αυξανόμενο δημόσιο χρέος».
 

Όσον αφορά στην Αλβανία, η Τράπεζα σημείωσε ότι η οικονομία της παρουσιάζει ύφεση, η οποία αποδεικνύεται από την μείωση των εξαγωγών και την αύξηση του δημόσιου χρέους.
 

Ωστόσο, οι προοπτικές φαίνονται θετικές για το μέλλον της Αλβανίας - δήλωσε ο εκπρόσωπος της Τράπεζας Τίρανα, Ερίων Λούτσι, ο οποίος πρόσθεσε ότι για το 2013, η οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας αναμένεται να είναι 2,5 %.
 

Η Παγκόσμια Τράπεζα ζητεί προσεκτική οικονομική διαχείριση, επειδή - όπως αναφέρεται - το τρέχον έτος δεν αναμένεται ικανοποιητική οικονομική ανάπτυξη.
 

«Μετά από ανάπτυξη της τάξης του 2,2 % το 2011, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι 5 χώρες αυτές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,1 % για το 2012 », τονίζει ο Ζέλικο Μπόγκετιτς, κύριος οικονομολόγος για τα Δυτικά Βαλκάνια στην Παγκόσμια Τράπεζα.