Σειρά προτάσεων για την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη κατέθεσε ο Μισέλ Μπαρνιέ, Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τον ανταγωνισμό.

Σε άρθρο του το οποίο δημοσιεύεται στην εφημερίδα The Times, ο ευρωπαίος επίτροπος εξέφρασε την ανάγκη απομάκρυνσης της Ε.Ε. από την «τρέχουσα κατάσταση, στην οποία η μοίρα των δημοσιονομικών είναι συνδεδεμένη σε υπερβολικό βαθμό με εκείνη των τραπεζών.

«Για να εξέλθουμε από την κρίση και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη και την ανάπτυξη, είναι ζωτικής σημασίας να κάνουμε αποφασιστικά μέτρα για να ενισχύσουμε το τραπεζικό μας σύστημα και να το θέσουμε στην υπηρεσία των καταναλωτών της πραγματικής οικονομίας».

Όπως είπε, ο κ. Μπαρνιέ η λύση σε ό,τι αφορά την εξάρτηση από τις «διασώσεις» με χρήματα των φορολογουμένων, περιγράφεται στη νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία δίνει στις αρχές σε όλες τις χώρες της ΕΕ την δυνατότητα να αναδιοργανώνουν ή να διαλύουν οποιαδήποτε τράπεζα η πτώχευση της οποίας θα μπορούσε να πλήξει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

«Οι τράπεζες και οι αρχές θα χρειαστεί να καταρτίσουν σχέδια εκ των προτέρων για να αντιμετωπίσουν πιθανά σενάρια ώστε να αντιμετωπίζουν τις πιέσεις και να υπερβαίνουν τις δυσκολίες μόνες τους», υπογράμμισε ο Μπαρνιέ. «Εάν, παρά ταύτα, μια τράπεζα αντιμετωπίσει προβλήματα, οι αρχές πρέπει να δρουν άμεσα».

Ανάμεσα στα ενδεχόμενα παρεμβατικά μέτρα περιλαμβάνονται η αντικατάσταση των διευθυνόντων συμβούλων των τραπεζών ή η σύγκληση των μετόχων ώστε να πείθονται να υιοθετούν έκτακτα μέτρα--ή, σε ακραίες περιπτώσεις, η πώληση μιας προβληματικής τράπεζας σε μια βιώσιμη ανταγωνίστριά της, πρόσθεσε.