Σημαντικές ανάσες στο καταθετικό σύστημα της Κύπρου δίνουν το τελευταίο διάστημα οι ξένοι καταθέτες, ενισχύοντας τη ρευστότητα των τραπεζών και διασκεδάζοντας τις ανησυχίες για κλονισμό της εμπιστοσύνης στις κυπριακές τράπεζες.


Σύμφωνα με την StockWatch παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν την τελευταία διετία οι κυπριακές τράπεζες, το πρώτο τετράμηνο εισέρευσαν στο σύστημα νέες καταθέσεις 1,7 δισ. ευρώ από καταθέτες τρίτων χωρών.


Οι καταθέσεις ξένων εταιρειών έφθασαν τον Απρίλιο του 2012 στα 21,9 δισ. ευρώ από 21,4 δισ. ευρώ το Μάρτιο και 20,2 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2011.


Οι συνολικές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά περίπου 900 εκ. ευρώ τον Απρίλιο φθάνοντας τα 71,6 δισ. ευρώ από 70,7 δισ. ευρώ το Μάρτιο.


Μέρος της αύξησης οφείλεται στη διαφοροποίηση της ισοτιμίας του ευρώ με το δολάριο, στο οποίο είναι εκπεφρασμένες οι πλείστες από τις καταθέσεις κατοίκων τρίτων χωρών.


«Η Κύπρος κατάφερε να διατηρήσει τη θέση της σαν σημαντικό διεθνές και χρηματοοικονομικό κέντρο παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα», ανέφερε στη StockWatch ο επικεφαλής του international banking της Τράπεζας Κύπρου, Λούης Ποχάνης.


«Η εμπιστοσύνη των ξένων προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου παραμένει, με αποτέλεσμα όχι μόνο να υπάρχουν εκροές κεφαλαίων αλλά να παρατηρούνται και εισροές», πρόσθεσε ο κ. Ποχάνης.


Σύμφωνα με το Διευθυντή Διεύθυνσης Ομίλου – Διεθνείς Επιχειρήσεις & Ρωσία της Λαϊκής Τράπεζας, Μίλτο Μιχαηλά, «στην αύξηση των καταθέσεων επηρέασε η ισοτιμία του δολαρίου και του ευρώ αλλά και το γεγονός ότι οι μήνες αυτοί είναι μήνες μεγάλων πράξεων των πελατών και αναμένεται διόρθωση τους επόμενους μήνες».


«Είναι θετικό το γεγονός ότι οι κυπριακές τράπεζες συνεχίζουν και προσελκύουν καταθέσεις μέσα σε αυτό το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και αποτυπώνεται η εμπιστοσύνη των ξένων προς την Κύπρο», τόνισε ο κ. Μιχαηλάς.

Πρόσθεσε ότι το τελευταίο διάστημα οι προβληματισμοί των ξένων καταθετών έχουν ενταθεί λόγω των εξελίξεων στην Ελλάδα, ενώ αρνητικά επηρεάζουν και τα άρθρα στον ξένο τύπο για την Κύπρο.

Οι ξένες καταθέσεις αποτελούν το 35,6% των συνολικών καταθέσεων που βρίσκονται στο σύστημα και σημαντική πηγή εσόδων για τις κυπριακές τράπεζες.