«Σενάριο σεληνιακού τοπίου, όπου ό, τι μπορεί να μετακινηθεί θα φύγει, είναι ένα σενάριο το οποίο μπορεί κανείς να περιμένει. Το βραχυπρόθεσμο σενάριο είναι αυτό του χάους». Με αυτά τα λόγια περιγράφει την Ελλάδα της δραχμής ο νομπελίστας οικονομολόγος, Michael Spence.


Η Ελλάδα ενδέχεται να αντιμετωπίσει κλειστές τράπεζες, επιχειρήσεις που καταρρέουν, εκτόξευση των τιμών εισαγωγών, άλμα του δημοσίου χρέους, δελτίο στα τρόφιμα αλλά και βίαιες διαδηλώσεις, όπως μεταδίδει το Bloomberg, το οποίο επικαλείται οικονομολόγους, αναλυτές και ακαδημαϊκούς. 
 

Και πως θα βγει η Ελλάδα από το ευρώ; «Μια ελληνική κυβέρνηση που δεν θα τηρήσει τους όρους του μνημονίου ενδέχεται να μην μπορέσει να λάβει την τριμηνιαία δόση των δανείων διάσωσης από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ και να ξεμείνει από ρευστό. Δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να υιοθετήσει το δικό της νόμισμα», αναφέρει το Bloomberg. 


Ωστόσο, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής, που πριν από δέκα χρόνια χρεοκόπησε και υποτίμησε το νόμισμά της, για να επιστρέψει στην ανάπτυξη, παρόλο που μια νέα δραχμή θα ενισχύσει τις εξαγωγές και τον τουρισμό. 


Η έξοδος από το ευρώ θα προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στο χρηματοοικονομικό σύστημα. «Θα υπάρξει πανικός στις τράπεζες και αυτές θα μείνουν μόνο με χρήματα για βασικές συναλλαγές», τονίζει ο Guillermo Nielsen, υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής το 2002. «Το αποτέλεσμα θα είναι η μεγαλύτερη ανισότητα στα εισοδήματα, ανάμεσα σε εκείνους που έχουν πρόσβαση σε μετρητά και σε εκείνους που δεν έχουν. Θα γίνει μια χώρα του τρίτου κόσμου».


Οι ελληνικές τράπεζες θα χάσουν πρόσβαση στη ρευστότητα της ΕΚΤ και ως εκ τούτου κάθε οικονομική δραστηριότητα θα τραβήξει χειρόφρενο. Οι Έλληνες, οι επιχειρήσεις και η κυβέρνηση θα αναγκαστούν να καταφύγουν στην ανταλλαγή προϊόντων, όσο θα τυπώνεται το νέο νόμισμα.
 

Σύμφωνα με την JP Morgan μια ελληνική έξοδος από το ευρώ θα συρρίκνωνε το ΑΕΠ κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από ό,τι εάν η χώρα παρέμενε στην Ευρωζώνη. Η Ελλάδα θα ζήσει τη δική της Μεγάλη Ύφεση, σαν αυτή που βίωσαν οι ΗΠΑ μετά το Κραχ του 1929, λέει. 

 
Η υγεία και η ενέργεια θα δυσκολευτούν αρχικά να εξασφαλίσουν προϊόντα από το εξωτερικό, καθώς με το υποτιμημένο νόμισμα, οι εισαγωγές θα είναι ακριβότερες.


Ο ελληνικός τουρισμός, με λιγότερους πόρους, θα πρέπει να στραφεί σε μια στρατηγική τύπου “rooms-to-let”, που θα επικεντρώνεται στους τουρίστες χαμηλού κόστους, εγκαταλείποντας την επί μία δεκαετία στρατηγική της βελτίωσης των υποδομών και των υπηρεσιών, υπογραμμίζει ο Άγγελος Τσακανίκας, επικεφαλής του ΙΟΒΕ. Αυτό θα προκαλέσει μεγάλη μείωση των δαπανών των τουριστών στη χώρα, ακόμα και εάν ο αριθμός των επισκεπτών μειωθεί. 


Και ενώ η μείωση των τιμών στα ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία θα κάνει την Ελλάδα ελκυστικότερη στους ξένους επενδυτές, η αναταραχή θα τους αποθαρρύνει. 


Παρόλα αυτά, υπάρχει και η πιο αισιόδοξη άποψη. Οι οικονομολόγοι του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo εκτιμούν ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι μια καλή εναλλακτική της λιτότητας και φέρνουν σαν παράδειγμα την περίπτωση της Αργεντινής, την υποτίμηση του ταϊλανδέζικου νομίσματος το 1997 και την προσωρινή έξοδο της Ιταλίας από το ευρωπαϊκό σύστημα ισοτιμιών το 1992.