Σταθερό στο 1% κράτησε τελικά το βασικό επιτόκιό της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε για μείωση, τόσο από οικονομολόγους και παράγοντες της αγοράς αλλά και από την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Την ίδια στιγμή τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων διατηρήθηκαν στο 1,75% και 0,25% αντιστοίχως.


"Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη παραμένει αδύναμη" τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την συνεδρίαση της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική.


Στη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι «η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη παραμένει αδύναμη, με την αυξημένη αβεβαιότητα να πλήττει την εμπιστοσύνη και το κλίμα, αυξάνοντας τους πτωτικούς κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές». Σημειώνεται ότι οι τελευταίες προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ για την Ευρωζώνη προβλέπουν την ανάπτυξη του ΑΕΠ να διαμορφωθεί μεταξύ -0,5% και 0,3% για το 2012 και μεταξύ 0,0% και 2,0% για το 2013. Για την πορεία του πληθωρισμού σημείωσε ότι είναι πιθανόν να παραμείνει πάνω από το 2% το 2012 προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να αναμένει ότι οι εξελίξεις στις τιμές θα παραμείνουν σε επίπεδα συμβατά με τη σταθερότητα των τιμών.


Ρωτηθείς σχετικά με τις προθέσεις της ΕΚΤ όσον αφορά στα επιτόκια, ο κ. Ντράγκι είπε ότι η τράπεζα δεν προκαθορίζει ποτέ τις κινήσεις της. Ανακοίνωσε πάντως ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τη διεξαγωγή πράξεων αναχρηματοδότησης με πλήρη κατανομή και σταθερό επιτόκιο μέχρι και τον Ιανουάριο. Οι μη συμβατικές αυτές πράξεις εντάσσονται σε μια σειρά μέτρων που έχει λάβει η ΕΚΤ με στόχο τη διασφάλιση της ρευστότητας στο χρηματοοικονομικό σύστημα της ευρωζώνης.


Αναφορικά με την Ελλάδα παραδέχθηκε πως χώρες όπως η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, «ακόμα και η Ελλάδα», έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο, η οποία πρέπει όμως να συνεχιστεί.
Μάλιστα ο κ. Ντράγκι χαιρέτισε την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών λέγοντας πως ανέκτησαν την πρόσβασή τους στις πράξεις της ΕΚΤ. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό», παρατήρησε.
Αναφερόμενος στην Ισπανία, ο κ. Ντράγκι είπε πως έγκειται στην ίδια αν θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).


Σχετικό θέμα: Όλα τα βλέμματα στην ΕΚΤ