Εάν η κυβέρνηση της Ισπανίας το θελήσει, η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να κινητοποιήσει πολύ γρήγορα τα εργαλεία στήριξης που διαθέτει, τόνισε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να βοηθήσει και την Ελλάδα.

«Σεβόμαστε επίσης την κυριαρχία μίας μεγάλης χώρας όπως η Ισπανία σε σχέση με ό,τι διατυπώνει ως αίτημα» σημείωσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Μαδρίτη δεν έχει διατυπώσει τέτοιο αίτημα.


«Εάν η κυβέρνηση το θελήσει τη μία ή την άλλη στιγμή... διαθέτουμε στην Ευρωζώνη εργαλεία τα οποία μπορούμε να κινητοποιήσουμε πολύ γρήγορα», δήλωσε αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.


Επιπλέον, ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι μπορούν να λειτουργήσουν και άλλοι μηχανισμοί, κυρίως ο μηχανισμός άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από το ταμείο στήριξης της Ευρωζώνης, επιλογή που στηρίζουν η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συναντώντας, ωστόσο, την αντίδραση της Γερμανίας.


Ο Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ισπανία είναι προσηλωμένη στη διαδικασία μεταρρυθμίσεων «η οποία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση».


Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο γάλλος υπουργός δήλωσε ότι ελπίζει «μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου να έχει γίνει μια επιλογή που θα επιτρέψει τη συνέχιση των (ευρωπαϊκών) δεσμεύσεων» που έχει αναλάβει η Αθήνα. «Είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε», υπογράμμισε.

«Θα πρέπει να προσέξουμε ώστε τα ευρωπαϊκά ταμεία και τα διαρθρωτικά εργαλεία να είναι κινητοποιημένα για να βάλουν την Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας», επισήμανε.