Στην αγορά φθηνής αγροτικής γης στρέφονται οι Έλληνες μικροεπενδυτές, οι οποίοι αναζητούν ασφαλές καταφύγιο για μικροποσά που έχουν αποταμιεύσει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κέρδος» την τάση αυτή καταγράφουν μεσίτες ανά την Ελλάδα, επισημαίνοντας μάλιστα ότι τελευταία έχουν αυξηθεί τα αιτήματα από ενδιαφερόμενους οι οποίοι ζητούν να επενδύσουν ακόμη και 5.000 ευρώ.


«Μεγάλη μερίδα των ενδιαφερομένων αυτή τη στιγμή αποτελείται από μικροκαταθέτες από 3.000 ευρώ έως και 30.000 ευρώ οι οποίοι αναζητούν αγροτική γη για αγορά, ως την ασφαλέστερη επένδυση των οικονομιών τους και ως την καλύτερη δυνατή επένδυση μακροπρόθεσμα», επισημαίνει ο κ. Θεμιστοκλής Ανδρέας Μπάκας, διευθύνων σύμβουλος της E-Real Estates, το πανελλαδικό δίκτυο ανεξάρτητων κτηματομεσιτικών εταιρειών, που αποτελείται από 67 κτηματομεσιτικές εταιρείες σε όλη την Ελλάδα.


«Πολλοί από τους ενδιαφερόμενους αναζητούν αγροτική γη στην περιοχή της καταγωγής τους, με το σκεπτικό ότι θα διασφαλίσουν με αυτό τον τρόπο το μέλλον της οικογένειάς τους σε περίπτωση που υλοποιηθούν τα καταστροφικά σενάρια που ακούγονται τον τελευταίο καιρό».


Η μεγάλη πλειονότητα των αγοραπωλησιών για τα καλά, «ποτιστικά» χωράφια (αυτά δηλαδή που διαθέτουν δυνατότητες άρδευσης) πραγματοποιούνται στα επίπεδα των 2.000 ευρώ ανά στρέμμα για μεγάλα, ενιαία κομμάτια γης, χωρίς να λείπουν περιπτώσεις πωλήσεων σε υψηλότερα επίπεδα ανάλογα με την περίπτωση. Επιπλέον, υπάρχουν αγοραπωλησίες στα 1.400 - 1.800 ευρώ εφόσον πρόκειται για «ξερικά» χωράφια με λιόδεντρα, ενώ όσον αφορά τα χέρσα κομμάτια γης, οι τιμές πέφτουν σημαντικά και υπάρχουν περιπτώσεις πώλησης και στα επίπεδα των 1.000 ευρώ το στρέμμα.


Παράλληλα σταθερότητα στις τιμές των αγροτεμαχίων παρατηρείται και σε περιοχές σε κοντινή απόσταση από την Αττική, όπως τα παράλια της Πελοποννήσου και η Εύβοια, τις οποίες αρκετοί αγοραστές προτιμούν για να καλύψουν τις ανάγκες και στοχεύοντας στο μέλλον να εγκατασταθούν μόνιμα εκεί μετά τη συνταξιοδότησή τους.


Επίσης, περιοχές που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα, όπως το Πήλιο, η Σκάλα Λακωνίας και η Κορινθία, τοποθετούνται ψηλά στις προτιμήσεις των αγοραστών οι οποίοι επιδιώκουν με μία αγορά να καλύψουν τις ανάγκες τόσο για σήμερα όσο και για το μέλλον, με το σκεπτικό ότι οι συγκεκριμένες εκτάσεις θα μπορούσαν να αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία και λόγω τουριστικής αξιοποίησης.