Την πρόθεση να εργασθεί για μία «πολιτική ένωση» στην Ευρώπη, υπό το όρο της αποδοχής της ιδέας μίας Ευρώπης δύο ταχυτήτων, εάν ορισμένες χώρες σταθούν εμπόδιο, τάχθηκε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.
Σε δηλώσεις της στη δημόσια γερμανική τηλεόραση η Μέρκελ ανέφερε ότι «έχουμε ανάγκη από περισσότερη Ευρώπη, από μία δημοσιονομική ένωση και έχουμε ανάγκη πριν από όλα από μία πολιτική ένωση. Οφείλουμε βήμα-βήμα να αφήσουμε εξουσίες στην Ευρώπη» είπε και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να παραμείνουμε ανενεργοί διότι η μία ή η άλλη χώρα δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν».


Την ίδια στιγμή η καγκελάριος της Γερμανίας επεδίωξε να μετριάσει τις προσδοκίες από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 28ης και 29ης Ιουνίου, λέγοντας ότι «δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα ως δια μαγείας».


Η γερμανίδα καγκελάριος εξήγησε ότι δεν πιστεύει «ότι μία σύνοδος κορυφής είναι ικανή να επιλύσει τα πάντα ως δια μαγείας», προσθέτοντας ότι προτίθεται να καταθέσει στη σύνοδο του Ιουνίου πρόταση για πρόγραμμα εργασίας επί μίας πολιτικής ένωσης.