Υποχωρεί ήπια τον Μάιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, μετά την προεκλογική άνοδό του στις 77,3 μονάδες τον Απρίλιο και διαμορφώνεται στις 76 μονάδες, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινείται πτωτικά, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στην Ευρωζώνη, υποχωρώντας κατά 2,7 και 2,3 μονάδες αντίστοιχα, στις 90,5 και 90,6 μονάδες, απέχοντας πλέον σημαντικά από το μακροχρόνιο μέσο όρο του και στις δύο ζώνες. Η επιδείνωση οφείλεται στην πτώση των προσδοκιών σε όλους τους τομείς, με εντονότερη την υποχώρηση στη βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο. Αντίθετα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη κερδίζει έδαφος σε ΕΕ και Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, στη βιομηχανία, ο δείκτης κλίματος περιορίζεται και αυτόν το μήνα σημαντικά στην ΕΕ (-3,5) και στην Ευρωζώνη (-2,3). Στις Υπηρεσίες, ο σχετικός δείκτης εξασθενεί αισθητά και στις δύο ζώνες (κατά -2,3 και -2,5 μονάδες αντίστοιχα σε ΕΕ και Ευρωζώνη), ενώ στο λιανικό εμπόριο, το κλίμα καταγράφει τη δυσμενέστερη μείωση σε σχέση με τους υπόλοιπους τομείς, τόσο στην ΕΕ (-6,1), όσο και στην Ευρωζώνη (-7,0). Στις κατασκευές, ο δείκτης προσδοκιών αμβλύνεται και τον Μάιο σε ΕΕ (-2,0) και Ευρωζώνη (-2,6), συμβάλλοντας και αυτός με τη σειρά του στην γενικευμένη επιδείνωση του κλίματος.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης κινείται ελαφρώς ανοδικά στην ΕΕ (+0,8) και την Ευρωζώνη (+0,6), εξέλιξη η οποία οφείλεται σε ήπια βελτίωση των μέσων ευρωπαϊκών προβλέψεων για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση της κάθε χώρας, αλλά και στον ήπιο περιορισμό των πολύ δυσοίωνων προβλέψεων για την εξέλιξη της ανεργίας.