Ως «ανωμαλία» του συστήματος θεωρεί τα αρνητικά επιτόκια που επιτυγχάνουν ευρωπαϊκές χώρες του Βορρά στο δανεισμό τους, η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε -Τόρνινγκ Σμιτ.

«Η Δανία θεωρείται ένας ασφαλής προορισμός για τους επενδυτές», γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα η χώρα πλέον να έχει αρνητικά επιτόκια δανεισμού για ομόλογα διάρκειας μικρότερης των πέντε ετών, σημείωσε η Τόρνινγκ Σμιτ μιλώντας στο συνέδριο του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF).

Εκτός από τη Δανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, είδαν τα επιτόκια δανεισμού τους να μειώνονται σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν.

Σύμφωνα με την πρωθυπουργό της Δανίας αυτό το γεγονός είναι, εν μέρει, απόδειξη της εμπιστοσύνης των επενδυτών «στο ενεργητικό της Δανίας, στην οικονομία της Δανίας». Όμως «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτά τα χαμηλά επιτόκια συνδέονται με την κρίση» και ότι «αυτού του επιπέδου τα επιτόκια είναι και πρέπει να θεωρούνται ανωμαλία και αιτία ανησυχίας», πρόσθεσε η Τόρνινγκ-Σμιτ.

Όταν μειωθεί η ανησυχία «η ροή χρημάτων προς τις ασφαλείς αξίες θα αντιστραφεί», εξήγησε η πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι γι' αυτό το λόγο η Δανία δεν θα πρέπει να εφησυχάσει, αλλά να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.