Πιέσεις ασκεί η Κομισιόν στην Αθήνα για σταδιακή εξυγίανση, ακόμη και κλείσιμο τραπεζών, μεταξύ των οποίων και η Αγροτική Τράπεζα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. 


Με βάση τη νομοθεσία που διέπει τις κρατικές επιχορηγήσεις, εκτός από την Τράπεζα της Ελλάδος που έχει ευθύνη για την εξυγίανση μιας προβληματικής τράπεζας, και η Κομισιόν έχει λόγο, καθώς έχει τη δυνατότητα να απορρίψει αίτημα διάσωσης μιας τράπεζας, εάν θεωρηθεί ότι είναι πολύ ακριβή. 


Κατά τη διάρκεια της κρίσης, η Κομισιόν δεν έχει χρησιμοποιήσει τις εν λόγω υπερεξουσίες και εάν τις χρησιμοποιήσει στην Ελλάδα, θα σηματοδοτήσει μια πιο επιθετική στάση από την Επιτροπή, σημειώνει το πρακτορείο.


«Προχωράμε σε μια νέα φάση με την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία», αναφέρει μια από τις πηγές του πρακτορείου. 


«Κάποιες τράπεζες αναμένεται να οδηγηθούν σε συρρίκνωση εργασιών. Κάποιες θα κλείσουν», τονίζει και προσθέτει ότι εάν μια τράπεζα έχει συστημική σημασία για τη χώρα, ίσως χρειάζεται διάσωση, αλλά σε διαφορετική περίπτωση ίσως θα πρέπει να κλείσει. 


«Εάν υπάρχει ζήτημα χρηματοοικονομικής σταθερότητας, προετοιμάζεσαι να διασώσεις μια τράπεζα, αλλά έχουμε ξεπεράσει αυτό το σημείο σε πολλές χώρες. Η ΑΤΕΒank θα πρέπει να κλείσει ή να εξυγιανθεί σταδιακά», αναφέρει ο αξιωματούχος, ενώ υπογράμμισε πως οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, καθώς «η έκβαση των εκλογών μπορεί να αλλάξει θεμελιωδώς τους δεσμούς της Ελλάδας με την ΕΕ».


Μία από τις πηγές του Reuters δήλωσε πως η Αθήνα ήδη έχει ξεκινήσει προετοιμασίες για συρρίκνωση της ΑΤΕBank, μια διαδικασία ρευστοποίησης των στοιχείων που δεν σημαίνει άμεσο κλείσιμο, αλλά αναμένεται να αρχίσει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. 


Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση κλεισίματος της ΑΤΕBank, οι καταθέτες είναι εξασφαλισμένοι από το μηχανισμό προστασίας καταθέσεων. 
 


Μέχρι στιγμής η διοίκηση της ATEBank δεν έχει σχολιάσει επίσημα το δημοσίευμα.