Αίτημα για οικονομική βοήθεια αναμένεται να καταθέσει η Ισπανία το Σάββατο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters.

Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, η Ισπανία θα ζητήσει πακέτο βοήθειας για τη διάσωση των τραπεζών της, ενώ αναμένεται έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup.

"Εγώ δεν γνωρίζω κάτι για τέτοια διάσκεψη", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του υπουργείου, αρνούμενη να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι επίκειται απόφαση για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών: "Ο πρωθυπουργός δήλωσε σαφώς χθες ότι δεν θα τροφοδοτήσουμε τα σχόλια".


Πάντως, διπλωματικές πηγές διαβεβαίωσαν πως ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί μία προπαρασκευαστική σύνοδος υψηλόβαθμων στελεχών των υπουργείων Οικονομικών της ζώνης του ευρώ αποβλέποντας στην προετοιμασία του μηχανισμού παροχής ενός σχεδίου βοήθειας σε περίπτωση που το ζητήσει η Μαδρίτη, ανακοίνωσαν σήμερα ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

«Η Ομάδα Εργασίας του ευρώ’ βρίσκεται σε κατάσταση εγρήγορσης, έτοιμη να συνεδριάσει αυτό το Σαββατοκύριακο εάν υπάρξει αίτημα από την Ισπανία», διαβεβαίωσε μία από τις πηγές αυτές. Η Ομάδα Εργασίας του ευρώ προπαρασκευάζει στον τεχνικό τομέα τις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

 

«Δεν υπάρχει προγραμματισμένο Eurogroup» για το Σαββατοκύριακο σε αυτό το στάδιο, διαβεβαίωσε η ίδια ευρωπαϊκή πηγή, τονίζοντας πως επί του παρόντος δεν «υπήρξε αίτημα από ισπανικής πλευράς», πράγμα που διαβεβαίωσε και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Όμως όλα μπορούν να μεταβληθούν εν ριπή οφθαλμού», τόνισε η ίδια πηγή.

 

«Η Ισπανία δεν έχει ζητήσει βοήθεια», όμως «όλοι οι διευθυντές επί των υπουργείων Οικονομικών στέκονται πάνω από το τηλέφωνό τους», τόνισε από την πλευρά της έτερη ευρωπαϊκή πηγή.

 

Εάν υπάρξει πάντως μία σύγκληση της Ομάδος Εργασίας του ευρώ «θα υπάρξει ως ακολουθία του ένα Eurogroup, όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα κινηθούν σήμερα οι αγορές», τόνισε η ίδια πηγή.