Ένα ακόμη δημοσίευμα που αφορά τη χώρα μας φιλοξενεί σήμερα ο Economist. Με τίτλο «My big fat Greek divorce» εμπνευσμένο από τον τίτλο της ταινίας της Ελληνοαμερικανίδας Νία Βαρντάλος, «My big fat Greek wedding», το περιοδικό αναφέρεται στο «διαζύγιο» Ελλάδας- ευρωζώνης.

«Στις 17 Ιουνίου η μικροπολιτική στο Αιγαίο θα αλλάξει ρότα. Ακόμη κι αν η Νέα Δημοκρατία καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, θα προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του δεύτερου πακέτου διάσωσης. Αν, αντίθετα, νικητής είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, οι αγορές φοβούνται ότι αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα την Ελλάδα στην έξοδο από το ευρώ και θα προκαλέσει βαριές παράπλευρες απώλειες στις άλλες χώρες της ευρωζώνης», ξεκινά το άρθρο.


Όπως αναφέρεται παρακάτω, εάν ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώσει μορατόριουμ του χρέους «όπως έχει απειλήσει, τότε αυτό θα επισπεύσει τη γρήγορη έξοδο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα σταματήσει τη χρηματοδότηση. Το ένα θα φέρει το άλλο κι όλα τη δραχμή που «θα υποβαθμιστεί αμέσως σε αξία έναντι του ευρώ».


Μάλιστα όπως αναφέρεται, ο Αλέξης Τσίπρας στηρίζεται στο γεγονός ότι η Άνγκελα Μέρκελ δεν θα θέλει να χρεωθεί το οικονομικό χάος που θα προκύψει από πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Στο δημοσίευμα επίσης αναφέρεται ότι πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα καταφέρει τελικά να αποφύγει την έξοδο από το ευρώ. Η κυβέρνηση θα εξοφλήσει ένα μέρος των χρεών της εκδίδοντας δικά της χρεόγραφα στους εγχώριους πιστωτές της. «Η Ελλάδα θα αναγκαστεί να δημιουργήσει ένα δικό της παράλληλο, υποτιμημένο νόμισμα, ενώ θα παραμένει στη νομισματική Ένωση» εκτιμά ο οικονομολόγος Thomas Mayer.


Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στην περίπτωση της Αργεντινής, αναφέρεται στο δημοσίευμα. Ωστόσο ο Mario Blejer, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αργεντινής κατά τη διάρκεια της δικής τους κρίσης, εκτιμά ότι η προοπτική αυτή είναι λάθος καθώς θα δημιουργήσει νομισματικό χάος και επακόλουθα πληθωριστικές πιέσεις.


Σε περίπτωση που οι πιθανές μελλοντικές διαπραγματεύσεις του κ. Τσίπρα- εάν είναι τελικά στην εξουσία- «βραχυκυκλώσουν», τότε η Ελλάδα θα εξαρτάται ακόμα περισσότερο από την ΕΚΤ για επείγουσα οικονομική στήριξη, ειδικά αν σημειωθεί ένα bank run. Αν η προϋπόθεση για συνέχιση της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ είναι η συμμόρφωση με τους όρους της συμφωνίας, τότε ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με την κατάσταση, «αλλιώς η Ελλάδα μπορεί πράγματι να αποχωρήσει από την ευρωζώνη σύντομα μετά τις εκλογές» καταλήγει το δημοσίευμα.

Α.Κ.

Σχετικό θέμα: Economist: «Βάλε μπρος τις μηχανές Άνγκελα»- Η πολιτική της Γερμανίας «βυθίζει» την παγκόσμια οικονομία