Την απόλυτη ταύτιση των απόψεων του με της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε ο διευθυντής ελέγχων του ΣΔΟΕ Νίκος Λέκκας, σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt», αναφερόμενος στα σχόλια της για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα φτάνει το 12- 15% του ΑΕΠ. «Αυτό είναι 40- 45 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Εάν θα μπορούσαμε από αυτά να εισπράξουμε μόνον τα μισά, τότε το πρόβλημα της Ελλάδας θα είχε λυθεί», τονίζει και προσθέτει ότι απαιτείται γι΄ αυτό πολιτική βούληση, επισημαίνοντας ότι «οι πολιτικοί μας έχουν ξεκινήσει να το καταλαβαίνουν».


Ο ίδιος αναφέρεται επίσξς στην απροθυμία των τραπεζών να επιτρέψουν έλεγχο των λογαριασμών των πελατών τους. «Αυτή τη στιγμή πρέπει -δυστυχώς- να πω ότι δεν υπάρχει καλή συνεργασία με τις τράπεζες. Σε πάνω από 5.000 περιπτώσεις υποβάλαμε αίτηση να δούμε τους λογαριασμούς υπόπτων. Μόνο σε 214 υποθέσεις το πετύχαμε. Αυτό έφερε 650 εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα», επισημαίνει.


Επίσης, τονίζει ότι σε 500 περιπτώσεις που αφορούν πολιτικούς διαφόρων κομμάτων, το ΣΔΟΕ περιμένει εδώ και πέντε μήνες ενημέρωση. Όπως υπογραμμίζεται από την εφημερίδα, μπορεί να χρειαστεί αναμονή έως και ενός έτους για να έρθουν οι πληροφορίες και μέχρι τότε τα λεφτά μάλλον έχουν φύγει. «Αυτό το οποίο χρειαζόμαστε στην πραγματικότητα είναι λογαριασμοί τους οποίους μπορούμε να δούμε online. Δεν ενδιαφερόμαστε για ίχνη, θέλουμε να κατασχέσουμε τα λεφτά. Για αυτό πρέπει να είναι κάνεις γρήγορος», σημειώνει.


Ο κ. Λέκκας πάντως θεωρεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα μέχρι τώρα υπήρξε η διαφθορά των ίδιων των υπαλλήλων των φορολογικών υπηρεσιών και εκτιμά ότι η χρήση του νέου λογισμικού "Elenxis", που δοκιμάζεται ήδη, μπορεί να δώσει σε αυτό ένα τέλος. «Με αυτό το φορητό σύστημα, μπορούμε να στείλουμε ελεγκτές, οι οποίοι π.χ. θα ελέγξουν μια εταιρεία επί τόπου. Μπορούμε να δούμε από το κέντρο -ανά πάσα στιγμή- τι κάνει ο ελεγκτής. Μέχρι τον Σεπτέμβριο ελπίζουμε να έχει εφοδιαστεί όλο το ΣΔΟΕ με αυτό το πρόγραμμα. Τότε ελπίζω να δοθεί τέλος με τον χρηματισμό των εφοριακών και τις βρόμικες συμφωνίες», δηλώνει.


Τέλος, ο διευθυντής ελέγχων του ΣΔΟΕ κάνει ιδιαίτερη μνεία στην περίπτωση που οι ελεγχόμενοι είναι αιρετοί, π.χ. βουλευτές. «Έχουν ασυλία. Εάν ανακαλύψουμε κάτι, πρέπει να διαβιβάσουμε την υπόθεση στη Βουλή. Τέλος της ιστορίας», λέει και κάνει λόγο για κάποιον πολιτικό, ο οποίος «εξοργίστηκε για το γεγονός ότι είχαμε δει τους λογαριασμούς του στη Σουηδία».