«Η Ελλάδα αποτελεί τεστ για το μέλλον της Ευρώπης, κυρίως όσον αφορά την ικανότητα των χωρών-μελών να μείνουν ενωμένες. Αν αυτό δεν συμβεί, θα χάσουμε την οικονομική ισχύ και τη διεθνή αξιοπιστία και θα εξαφανιστούμε», σημείωσε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι.

 

Μιλώντας στην εφημερίδα «Il Sole 24 Ore», ο κ. Πρόντι δήλωσε ότι «η περίπτωση της Ελλάδας είναι εμβληματική, μας βοηθά να καταλάβουμε τα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην αρχή ήταν ένα πρόβλημα περιορισμένης έκτασης, αλλά ύστερα προσέλαβε διαφορετικές διαστάσεις, λόγω των διχασμών των Ευρωπαίων εταίρων».


«Η ελληνική κρίση, μάλλον, θα λυθεί και δεν θα υπάρξει, τεχνικά, πτώχευση της χώρας» αλλά, παράλληλα, σημειώνει ότι «το συνολικό κόστος της όλης υπόθεσης θα μπορούσε να ήταν πολύ πιο χαμηλό», εκτιμά ο ίδιος. 


Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε ότι «το κοινό νόμισμα αντιπροσωπεύει μια εξαιρετική πολιτική επιλογή, αλλά δεν υπήρξε η βούληση για να θεσμοθετηθούν μέσα που να ελέγχουν τις εθνικές πολιτικές, και ούτε, βέβαια, για τη δημιουργία ταμείων, που να λειτουργήσουν ως εγγύηση σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης. Αυτό φαίνεται και από την ξεκάθαρη ελληνική ευθύνη στην αλλοίωση των στοιχείων της δημόσιας οικονομίας της χώρας».

 
«Πού θα βρίσκονταν οι εξαγωγές της χωρίς το ευρώ;», ρωτά τη Γερμανία και τονίζει ότι «η Ευρώπη μπορεί να γίνει ή ένα εργαστήρι ή ένα μουσείο. Επικρατεί ο φόβος των ξένων εμπορευμάτων και της μετανάστευσης και με τα συναισθήματα αυτά δεν μπορεί κανείς να έχει μεγάλη προοπτική».


«Στην Ιταλία, αλλά όχι μόνον, η μείωση των ρυθμών της πολιτικής, με όλο και πιο συχνές προσφυγές στις κάλπες, αλλάζουν τη Δημοκρατία. Χωρίς τη δυνατότητα να επεξεργασθεί, κανείς, μια προοπτική, περιορίζεται μέσα σε πολύ μικρά όρια. Και με τη μυωπία αυτή, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να επικρατήσουν οικονομίες της αγοράς αυταρχικές, με βάση το ασιατικό μοντέλο», επισημαίνει ο κ. Πρόντι.