Προτεραιότητα της ισπανικής κυβέρνησης θα πρέπει να είναι «να ξαναβρεί την χαμένη της εμπιστοσύνη, διότι χωρίς αυτή είναι αδύνατον να αποκαταστήσει την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», εκτιμά σήμερα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας Μιγέλ Άνχελ Φερνάντεθ Ορδόνεθ.


«Στη δύσκολη συγκυρία που βρίσκεται η ισπανική οικονομία, η πιο κρίσιμη μεταβλητή δεν είναι, όσο σημαντική και να είναι η πρόσφατη εξέλιξή της, η ανάπτυξη, ή η αγορά εργασίας, αλλά η καταρράκωση της εμπιστοσύνης», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της Τράπεζας.

«Το χαμηλό επίπεδο εμπιστοσύνης στην οποία έχουμε περιπέσει τους τελευταίους μήνες έχει καταστήσει δυσχερέστερη και πιο δαπανηρή την επίλυση των δημοσιονομικών και χρηματοοικονομικών προβλημάτων της Ισπανίας», υπογράμμισε ο Ορδόνεθ.

«Οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ισπανική οικονομία είναι θεόρατες» και το «πρόσφατο επεισόδιο της κρίσης χρέους είχε πολύ σοβαρές συνέπειες για την εμπιστοσύνη και για της συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας, γεγονός που την έθεσε σε μία κατάσταση ακραίας ευπάθειας», τόνισε ο ίδιος.

Μολονότι η χώρα έχει βυθιστεί σε υφεσιακή τροχιά από την αρχή του έτους, «δεν αναμένουμε ωστόσο μία υποχώρηση της δραστηριότητας» για το σύνολο του 2012, τονίζει η Τράπεζα της Ισπανίας στην ετήσια έκθεσή της, αλλά «μπορούμε να ελπίζουμε πως το 2013 θα αρχίσουν να διακρίνονται τα πρώτα βήματα μίας πιο βιώσιμης ανάκαμψης».

Η κεντρική τράπεζα προειδοποιεί επίσης για τον «κίνδυνο εκτροχιασμού» του προϋπολογισμού κατά το 2012, καθώς ήδη η χώρα έχει ξεπεράσει μακράν τον στόχο της για το έλλειμμα (8,9% έναντι του σκοπούμενου 6%), με τα έσοδα να εξαρτώνται από τις εφαρμοζόμενες μεταρρυθμίσεις, την ώρα που οι δαπάνες ενδέχεται να είναι πιο σημαντικές από τις προβλεπόμενες, φερ’ ειπείν τα κονδύλια που θα διατεθούν για επιδόματα ανεργίας, σε μία χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό στην ΕΕ (22,44%).

Ο Ορδόνεθ παραδίδει την επόμενη εβδομάδα τα ηνία της Κεντρικής Τράπεζας στον διάδοχό του Λουΐς Μαρία Λίνδε.