«Οι Έλληνες πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως η έξοδος τους από την Ευρωζώνη θα προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα για τους ίδιους», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, σε ομιλία του για την οικονομία στον Λευκό Οίκο. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι ίδιοι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ, τηρώντας τις δεσμεύσεις τους.


Μια έξοδος της Ελλάδας, κατά τον κ. Ομπάμα, ενέχει κινδύνους και για την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και για τη διεθνή οικονομία, η οποία όπως είπε «ακόμα αγωνίζεται να βγει από την κρίση». Ωστόσο, ο ίδιος υπογράμμισε ότι το χρηματοοικονομικό σύστημα των ΗΠΑ έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει τους κραδασμούς από την Ευρώπη. 
 

Στη συνέχεια επισήμανε πως είναι προς το συμφέρον όλων να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, δίνοντας έτσι το στίγμα των προσδοκιών της Δύσης για την έκβαση της κρίσης στη χώρα μας, ενώ σημείωσε ότι οι διεθνείς εταίροι και οι πιστωτές της Ελλάδας αναγνωρίζουν τις θυσίες του ελληνικού λαού. 
 

«Αν εφαρμόζεις ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας πολύ γρήγορα, γίνεται δυσκολότερο να αποπληρώσεις τα χρέη σου», πρόσθεσε.


Επιπλέον, ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να δράσουν αποφασιστικά, ενισχύοντας το τραπεζικό σύστημα και προχωρώντας σε μια πιο στενή δημοσιοοικονομική ένωση, και να συνειδητοποιήσουν πως έχουν ακόμη δρόμο μπροστά τους, προκειμένου να βγουν από την κρίση. 
 

Ο ίδιος δήλωσε πως βρίσκεται σε συχνή επικοινωνία με τους ευρωπαίους ηγέτες και χαρακτήρισε «έξυπνες» τις μεταρρυθμίσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας. 
 

Όσον αφορά στην αμερικανική οικονομία, ο κ. Ομπάμα εξέφρασε την έντονη ανησυχία του, καθώς μια ευρωπαϊκή ύφεση θα είχε κινδύνους και για τις ΗΠΑ.

«Αν η Ευρώπη εισέλθει σε ύφεση αυτό σημαίνει ότι θα πουλάμε λιγότερα αγαθά, λιγότερες υπηρεσίες και αυτό θα έχει κάποιο αντίκτυπο στον ρυθμό της ανάκαμψης μας», δήλωσε. 


Επιπρόσθετα, απηύθυνε έκκληση προς το Κογκρέσο να υιοθετήσει τις προτάσεις του για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. 

Ο ιδιωτικός τομέας έχει δημιουργήσει 4,3 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, «οι προσλήψεις της κυβέρνησης σε ομοσπονδιακό και τοπικό επίπεδο έχουν ακολουθήσει τη λάθος κατεύθυνση».