Εν μέσω σφοδρής οικονομικής κρίσης, το να ανοίξει κάποιος μια επιχείρηση, μπορεί να ακούγεται σαν κακόγουστο αστείο. Όμως, όπως έχει δείξει η ιστορία, το αρχικό κεφάλαιο δεν είναι το Α και το Ω για να στηθεί μια επιχείρηση. Στην περίπτωση μας, δύο είναι οι παράγοντες  που παίζουν καθοριστικό ρόλο στο άνοιγμα της επιχείρησης: Ο ρεαλισμός και το μεράκι.  Για να ανοίξει τη σήμερον ημέρα κάποιος μια επιχείρηση, χωρίς να διαθέτει χρήματα, είναι μια δύσκολη υπόθεση, που χρειάζεται επιμονή και κυρίως ιώβεια υπομονή. 

Αλλά ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα από όλα κάτι: Μια no budget επιχείρηση στήνεται αποκλειστικά και μόνο με την προϋπόθεση ότι το αντικείμενο της θα έχει άμεση σχέση με μας.  


Με άλλα λόγια, είναι βασικό να επιλέξουμε το προϊόν ή την υπηρεσία που ξέρουμε και αγαπάμε, αφού σίγουρα θα χρειαστεί τον πρώτο καιρό να δουλέψουμε αποκλειστικά μόνοι μας. 


Επιπλέον θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Η επιχείρηση που θα αποφασίσουμε να ανοίξουμε δεν πρόκειται να αποδώσει άμεσα, γι’ αυτό είναι αν μη τι άλλο συνετό να μην παρατήσουμε από την πρώτη ημέρα την «κανονική» εργασία μας. Προτείνεται να ασχολούμαστε με αυτή  τις ελεύθερες ώρες, και όταν ξεκινήσει να αποδίδει, αφοσιωνόμαστε όσο θέλουμε. 


Μια no budget επιχείρηση είναι λογικό να στήνεται μέσα στο σπίτι μας. Μπορεί να ονειρευόμαστε δικά μας γραφεία, ή δικό μας κατάστημα, αλλά αυτό καλύτερα αφήστε το για αργότερα. 


Όταν η μεγάλη απόφαση  έχει ληφθεί, αναζητήστε ανθρώπους που θα κάνουν γνωστή την επιχείρηση σας. Εδώ εμπίπτει ο όρος marketing, ο οποίος πέραν του ότι είναι χρήσιμος σε όλες τις επιχειρήσεις, στην περίπτωση μας δεν χρειάζεται ούτε ειδικούς, ούτε μεσάζοντας. Τα πράγματα είναι απλά: Για μια μικρή επιχείρηση, η διάδοση της «από στόμα σε στόμα» είναι η καλύτερη διαφήμιση. Και αν αυτό δεν φτάνει, ο άνθρωπος σήμερα έχει εφεύρει και τα social media, που αποτελούν μιας πρώτης τάξεως ανέξοδη διαφήμιση. 


Συνεργαστείτε με ανθρώπους που ίσως ενδιαφερθούν για την επιχείρηση σας. Είναι ένας καλός τρόπος για να αυξήσετε την παραγωγική διαδικασία, χωρίς να φορτώνεστε επιπλέον δουλειά και κυρίως χωρίς να χρειαστεί να πληρώνετε υπαλλήλους. Φροντίστε όμως να είστε δίκαιοι στην κατανομή των κερδών. 


Τέλος, μείνετε ρεαλιστές. Λάβετε ως δεδομένο ότι στήνετε μια μικρή επιχείρηση και κατά πάσα πιθανότητα, μικρή θα παραμείνει. Μπορεί να μη σας κάνει εκατομμυριούχους – πράγμα αστείο ιδίως για τη σημερινή εποχή - όμως , θα πρόκειται για κάτι δικό σας που θα σας επιτρέπει να ζείτε αξιοπρεπώς και με την ικανοποίηση της προσωπικής δημιουργίας. 


Άγγελος Ανδρέου