current views are: 1

9 Ιουνίου 2012
Δημοσίευση10:34

Σόιμπλε: Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για την Ελλάδα

«Δεν επιτρέπεται να λέγονται ψέματα στον ελληνικό λαό. Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος. Η Ελλάδα ζούσε επί δεκαετίες πάνω από τις δυνατότητές της και δεν έκανε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Δημοσίευση 10:34’
αρθρο-newpost

«Δεν επιτρέπεται να λέγονται ψέματα στον ελληνικό λαό. Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος. Η Ελλάδα ζούσε επί δεκαετίες πάνω από τις δυνατότητές της και δεν έκανε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Δεν επιτρέπεται να λέγονται ψέματα στον ελληνικό λαό. Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος. Η Ελλάδα ζούσε επί δεκαετίες πάνω από τις δυνατότητές της και δεν έκανε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ταυτόχρονα, εκφράζει την ελπίδα «το αποτέλεσμα των νέων εκλογών να είναι μια γρήγορα λειτουργούσα κυβέρνηση, η οποία θα μπορεί να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της για την εξυγίανση της χώρας». Σημειώνει πάντως ότι «η χώρα δεν είναι αρκετά ανταγωνιστική για να αποκτήσει το βιοτικό επίπεδο το οποίο οι Έλληνες δικαίως περιμένουν».  

Σε συνέντευξη που παραχωρεί στην σημερινή έκδοση της εφημερίδας “Passauer Neue Presse”, ο κ. Σόιμπλε υποστηρίζει ότι η λύση που επελέγη για την Ελλάδα, «με το πακέτο διάσωσης και τις μεταρρυθμίσεις και – ενάντια στις Κασσάνδρες – με αναδιάρθρωση του χρέους χωρίς προβλήματα», ήταν η ενδεδειγμένη και αποδίδει τα προβλήματα στην ανασφάλεια που δημιουργήθηκε, «διότι μετά τις εκλογές δεν μπόρεσε να σχηματιστεί κυβέρνηση, οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις έχουν παγώσει», με αποτέλεσμα νέο κίνδυνο μόλυνσης στις αγορές. 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιμένει ότι «το συμφωνηθέν πρόγραμμα προσαρμογών είναι ο καλύτερος δρόμος για να επιλυθούν τα επόμενα δέκα χρόνια τα προβλήματα της Ελλάδας – εντός της Ευρωζώνης», διευκρινίζει ωστόσο ότι «τα μέτρα προσαρμογής είναι αναπόφευκτα, τελείως ανεξάρτητα από το ποιον δρόμο θα επιλέξει η Ελλάδα».

Σε ό,τι αφορά το μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Σόιμπλε τάσσεται υπέρ της δημιουργίας δημοσιονομικής ένωσης, αλλά και υπέρ της βαθύτερης πολιτικής ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάνει μάλιστα λόγο και για την ανάγκη αλλαγής των Συνθηκών, προκειμένου «να γίνουν μεσοπρόθεσμα ουσιαστικά βήματα προς μια πολιτική ένωση», ενώ στην κατεύθυνση της κοινοτικοποίησης της οικονομικής πολιτικής, τονίζει ότι θα χρειαστεί και μεταφορά εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ευρώπη.


σχετικα αρθρα