Στις θυσίες των Ελλήνων και τα επώδυνα μέτρα που έχουν ληφθεί στην χώρα μίλησε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν σε άρθρο του στο «Πρώτο Θέμα».


«Όπως είναι οδυνηρά γνωστό σε όλους μας, η ζώνη του ευρώ βρίσκεται αντιμέτωποι με ένα νέο και σοβαρό στάδιο της κρίσης του δημόσιου χρέους. Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι και πάλι στο επίκεντρο αυτών των αναταράξεων, οι επιπτώσεις των οποίων είναι αισθητές πολύ πέρα από τα όρια της Ελλάδας


Παράλληλα πολλοί Έλληνες έχουν κουραστεί από τις θυσίες και τα επώδυνα μέτρα που έχουν ληφθεί, τα οποία δεν είναι δίκαια κατανεμημένα. Γνωρίζω καλά τις θυσίες του ελληνικού λαού, οι οποίες όμως είναι απαραίτητες για την εξυγίανση της οικονομίας της χώρας» αναφέρει στο άρθρο του.


«Υπάρχει φως στο βάθος στο τούνελ»


«Ωστόσο συχνά ξεχνάμε πόσα έχει ήδη επιτύχει η Ελλάδα. Μείωσε το δημοσιονομικό της έλλειμμα από το 16% περίπου του ΑΕΠ, το 2009, στο 9% το 2011. Υπάρχει φως στο βάθος στο τούνελ. Αν συνεχιστεί η συμφωνημένη δημοσιονομική προσαρμογή, το 2014 το έλλειμμα θα σημειώσει νέα πτώση, φτάνοντας το 2%», συμπλήρωσε.


Επιπλέον ο αρμόδιος επίτροπος τονίζει ότι «όπως έχει σήμερα η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι σε θέση να πληρώσει τους λογαριασμούς της χωρίς αυτή την οικονομική βοήθεια- που δεν είχε γνωρίσει προηγούμενο διεθνώς- ακόμη κι αν υποθέσουμε προς στιγμήν ότι δεν έχει καθόλου χρέος».


«Έχουν ήδη γίνει αρκετά»


Ο κ. Ρεν συμπληρώνει ότι «δεν είμαστε ούτε τυφλοί, ούτε κουφοί και γνωρίζουμε ότι το πρόγραμμα είναι προσαρμόσιμο ανά τρεις μήνες», σημειώνοντας ωστόσο ότι «δεν έχουμε ακόμα επιτύχει το στόχο, αλλά έχουν γίνει ήδη αρκετά. Η προσαρμογή επιτελείται με πιο αργούς ρυθμούς και καθυστερεί η επιστροφή σε πορεία ανάπτυξης».


Μάλιστα ο Όλι Ρεν εκφράζει την απορία πως είναι δυνατόν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να πληρώνουν το λογαριασμό όταν τόσοι άλλοι φοροδιαφεύγουν.


Καταλήγει ότι το πρόγραμμα Ε.Ε. - ΔΝΤ έχει στόχο να αποκαταστήσει την ισονομία μεταξύ των Ελλήνων φορολογουμένων και να καταστήσει το ελληνικό φορολογικό σύστημα κοινωνικά δίκαιο.