Θετικά αλλά και αρνητικά σημεία για την Κύπρο περιλαμβάνει η απόφαση του Eurogroup για στήριξη της Ισπανίας.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της StockWatch, η παραχώρηση μέχρι 100 δισ. ευρώ στην ισπανική κυβέρνηση για στήριξη του τραπεζικού της τομέα αναμένεται να αποτελέσει προηγούμενο για ανάλογη στήριξη του κυπριακού τραπεζικού τομέα.


«Οι εξελίξεις με την Ισπανία είναι θετικές και για την Κύπρο, αφού καταδεικνύουν ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι διατεθειμένοι (με κάποιες προϋποθέσεις φυσικά) να προσφέρουν χρηματοδότηση για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζικών ιδρυμάτων σε χώρες της Ευρωζώνης χωρίς πλήρες Μνημόνιο», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Στεφάνου, Ανώτερος Οικονομολόγος για Χρηματοοικονομικά Θέματα στην Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank).


Σε αντίθεση με τις άλλες χώρες που έλαβαν στήριξη, η Ισπανία δεν καλείται να ακολουθήσει υφεσιακά μέτρα απότομης δημοσιονομικής αναπροσαρμογής.


«Το θετικό για την Κύπρο είναι ότι αποφεύγεται η ιδέα άμεσων και ακραίων δημοσιονομικών μέτρων», αναφέρει ο καθηγητής χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης.


«Αυτό γίνεται στην Ισπανία διότι φαίνεται να υπάρχει μία γενικευμένη επίθεση στις τράπεζες για τις καταθέσεις και αυτό το πρόβλημα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί και δεν υπάρχει χρόνος για οτιδήποτε άλλο», προσθέτει.


Οι προσδοκίες ότι το χρέος για στήριξη των τραπεζών δεν θα μετρά στο δημόσιο χρέος διαψεύδονται, προς το παρόν, αφού η «ισπανική» ρύθμιση προϋποθέτει τη δανειοδότηση κρατικού ταμείου, που μετά θα αξιοποιήσει τα χρήματα για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.


Το κόστος του δανείου θα είναι χαμηλότερο από όσο δανείζεται η Ισπανία τώρα από τις διεθνείς αγορές. Το δάνειο θα συνοδεύεται από όρους που αφορούν τον τραπεζικό τομέα και θα σχετίζονται με την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών και την αναδιάρθρωση τους. Αν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα συνεισφέρει στη χρηματοδότηση της Ισπανίας (όπως είχε κάνει σε προηγούμενες περιπτώσεις, π.χ. Ελλάδα), θα παίξει καθοριστικό λόγο στη παρακολούθηση της εφαρμογής του προγράμματος εξυγίανσης του Ισπανικού τραπεζικού συστήματος.


Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου υπάρχουν αρκετά σημεία της συμφωνίας που δεν είναι ακόμα ξεκάθαρα. Αν για παράδειγμα το δάνειο θα προκύψει από το EFSF ή το ESM – απόφαση που είναι σημαντική γιατί το ESM έχει προτεραιότητα σε σύγκριση με άλλα κυβερνητικά χρέη, κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά τις τιμές των Ισπανικών κυβερνητικών ομολόγων.


Η κυπριακή κυβέρνηση ελπίζει ότι η περίπτωση της Κύπρου θα αξιολογηθεί με παρόμοιο τρόπο με αυτό της Ισπανίας. Ότι, δηλαδή, θα θεωρηθεί πως επειδή οι ανάγκες χρηματοδότησης είναι για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δεν θα χρειαστεί μνημόνιο.


«Οι δύο περιπτώσεις είναι κάπως συγκρίσιμες (μέτρια δημοσιονομικά προβλήματα που έχουν επιδεινωθεί σημαντικά λόγω του τραπεζικού τομέα) αλλά έχουν και σημαντικές διαφορές», σημειώνει ο κ. Στεφάνου.


Η Κύπρος μπορεί να αξιοποιήσει ότι τα προβλήματα προέρχονται από τις αποφάσεις που λήφθηκαν για την Ελλάδα, ενώ της Ισπανίας είναι εγχώρια, αναφέρει.


Από την άλλη, η Ισπανία είναι too big too fail, σε αντίθεση με την Κύπρο.


Η μεγάλη διαφορά, όμως, είναι ότι, «σε αντίθεση με την Κύπρο, η Ισπανία κάνει ήδη πολύ σημαντικές προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης καθώς και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, κάτι που αναγνωρίζεται ρητά από τους εταίρους της στη σχετική ανακοίνωση».


Αντίθετα, ο κ. Μιχαηλίδης εκτιμά ότι ακόμα και αν ληφθεί υπόψη ότι η στήριξη είναι για τις τράπεζες, οι δύο χώρες δεν είναι συγκρίσιμες.


«Δεν είναι συγκρίσιμες διότι η Ισπανία αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή μια γενικευμένη επίθεση στις τράπεζες με τον κόσμο να ζητά άμεσα τις καταθέσεις του. Αυτή τη στιγμή αυτό δεν συμβαίνει στην Κύπρο», αναφέρει.