Ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του ελληνικού συλλόγου "Ερμής" ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ Α.Ε. Γιάννης Σπανουδάκης, κατά την παραμονή του στην Πολωνία με την ευκαιρία της έναρξης του Euro 2012, επισκέφθηκε το ελληνικό σχολείο της Βαρσοβίας, όπου φοιτούν 55 παιδιά, αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης κινδυνεύει με αναστολή της λειτουργίας του.

Τον κ. Σπανουδάκη υποδέχθηκαν στο χώρο του σχολείου ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Επιχειρηματιών Πολωνίας «Ερμής» Παύλος Γκμοχ, γιος του γνωστού προπονητή Γιάτσεκ Γκμοχ, ο αντιπρόεδρος Αντώνης Σωτηρίου, η διευθύντρια του σχολείου Ανίτα Παπακώστα και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ηλίας Πλιάτσικας.


Οι εκπρόσωποι της ελληνικής παροικίας εξέθεσαν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και ζήτησαν και τη δική του συνδρομή στην προσπάθεια να παραμείνει το σχολείο σε λειτουργία, ειδικά τώρα που ο αριθμός των μαθητών και μαθητριών αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, καθώς η οικονομική κρίση υποχρεώνει αρκετούς Πολωνούς, που δημιούργησαν οικογένεια στην Ελλάδα, να επιστρέψουν στη Βαρσοβία, αλλά επιθυμούν τα παιδιά τους, που ξεκίνησαν το σχολείο στη χώρα μας, να συνεχίσουν και ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στα ελληνικά.


«Το ζήτημα είναι λεπτό, καθώς η ΟΠΑΠ Α.Ε. δεν μπορεί να υποκαταστήσει σε οποιαδήποτε περίπτωση το κράτος», υπογράμμισε ο κ. Σπανουδάκης. Ωστόσο, υποσχέθηκε, πως όταν λάβει επίσημο αίτημα των Ελλήνων της Βαρσοβίας, θα απευθυνθεί στις αρμόδιες ελληνικές αρχές προκειμένου να εξεταστεί από κοινού το θέμα και η δυνατότητα συμβολής της ΟΠΑΠ Α.Ε. στην επίλυσή του.
«Υπάρχουν εκατοντάδες αντίστοιχα σχολεία σε όλο τον κόσμο και τα προβλήματά τους απαιτούν λεπτούς και σύνθετους χειρισμούς από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές» επισήμανε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ Α.Ε. «Βεβαίως, η ιδιαιτερότητα του ελληνικού σχολείου της Βαρσοβίας συνίσταται στο γεγονός ότι είναι το μοναδικό σε όλη την Πολωνία, γι' αυτό χρειάζεται να καταβληθεί προσπάθεια απ΄ όλους για να συνεχιστεί η λειτουργία του», κατέληξε.


Το ελληνικό σχολείο της Πολωνίας λειτουργεί στη Βαρσοβία από το 2003 και σήμερα αριθμεί 55 μαθητές και μαθήτριες σε όλες τις τάξεις.