Έντονες πιέσεις για να βελτιώσει τους όρους του δανείου των 78 δισ. ευρώ που δόθηκε στη χώρα του τον Μάιο του 2011 δέχεται ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο, μετά την παροχή ευρωπαϊκής βοήθειας στις ισπανικές τράπεζας.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, έχει απορρίψει οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου βοήθειας της Πορτογαλίας ακόμη και στην περίπτωση που το σχέδιο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών του προσφέρει την ευκαιρία.


Ωστόσο, μερίδα του πορτογαλικού Τύπου εκφράζει την απογοήτευση που νιώθει ο λαός της χώρας. Στο κύριο άρθρο της η οικονομική εφημερίδα Jornal de Negocios αναφέρει χαρακτηριστικά «ποια είναι η διαφορά μεταξύ της Ελλάδας που είπε ψέματα για τα δημοσιονομικά της και των ισπανικών τραπεζών που είπαν ψέματα για τους ισολογισμούς τους;». «Είναι ξεκάθαρο ότι τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ είναι μέρος μιας διάσωσης της Ισπανίας», προσθέτει ο συντάκτης του άρθρου.


Από την πλευρά του Αντόνιο Ζοζέ Σεγκούρο, επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας, από τον Κοέλιο να δράσει ώστε η χώρα να «έχει την ίδια αντιμετώπιση με τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» κάνοντας μάλιστα λόγο για « κράτη πρώτης κατηγορίας και κράτη δεύτερης κατηγορίας».


Ο Κοέλιο πάντως επανέλαβε ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να ζητήσει «ούτε περισσότερο χρόνο, ούτε περισσότερα χρήματα» και ότι θα σεβαστεί απόλυτα τις απαιτήσεις της τρόικας.