Ο μηχανισμός στήριξης που πιθανόν θα καταφύγει η Κύπρος, δεν θα αφορά μόνο τις τράπεζες,αλλά και την κάλυψη των μελλοντικών δημοσιονομικών αναγκών της χώρας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή.   

'Οπως μεταδίδει το Stockwatch, ο κ. Σιαρλή μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίας της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών,σημείωσε ότι όταν αποταθεί κάποιος στο μηχανισμό στήριξης λαμβάνει υπόψη και τις μελλοντικές ανάγκες. 

 
Οι δηλώσεις του διαφοροποιούνται από επανειλημμένες δηλώσεις άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων που συνέδεσαν την προσφυγή στον μηχανισμό με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας. 

 

Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση δεν άρχισε ακόμη συζητήσεις με την ΕΕ για ένταξη της Κύπρου στο μηχανισμό, ωστόσο διευκρίνισε ότι βρίσκεται σε επαφή με τα όργανα της ΕΕ . 


Πάντως ο κ. Σιαρλή τόνισε ότι η πιθανή προσφυγή της Κύπρου στον μηχανισμό θα είναι με ευνοϊκούς όρους, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση διερευνά τις δυνατότητες εξασφάλισης δανείου από τρίτες χώρες. 


Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ο στόχος ήταν να δοθεί απάντηση μέχρι το τέλος Μαΐου, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έλαβε καμία απάντηση κάτι το οποίο αναμένεται σύντομα. 


Ξεκαθάρισε ότι πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση δανείου από το μηχανισμό και ακολούθως, αν δεν καταστεί δυνατό να καταφύγει σε δανεισμό από τρίτες χώρες. 


Υπέδειξε ότι είναι πολύ καλύτερο να ζητήσεις στήριξη από το μηχανισμό, όταν έχεις στα χέρια σου τη δυνατότητα δανεισμού από τρίτες χώρες, γιατί όπως εξήγησε θα είναι πιο ευνοϊκοί οι όροι. Ο κ. Σιαρλή δήλωσε ότι στόχος παραμένει η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,5%, επισημαίνοντας ότι οι δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια, για έλλειμμα μέχρι και 3% δεν έρχονται σε σύγκρουση με τις θέσεις του Υπουργείου. 


Ο υπουργός απέφυγε να τοποθετεί χρονικά πότε αναμένεται η ανακοίνωση μέτρων.