Στις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι ευνοϊκοί όροι της ευρωζώνης στο μηχανισμό στήριξης της Ισπανίας, αναφέρθηκε ο φινλανδός πρωθυπουργός, Γιούρκι Κατάινεν.

Ο Κατανάινεν, ερωτηθείς για το αίτημα της Ιρλανδίας, τόνισε ότι η διάσωση αυτή αφορούσε συγκεκριμένα και αποκλειστικά στην Ισπανία και δεν θα πρέπει να δημιουργήσει προηγούμενο.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι πλέον είναι μικρότερος ο κίνδυνος διάχυσης της κρίσης, καθώς τώρα η ευρωζώνη ξέρει πώς να τον αντιμετωπίσει.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση μέχρι τώρα ήταν πώς να προετοιμαστούμε για τον κίνδυνο διάχυσης (της κρίσης από χώρες όπως η Ελλάδα), κυρίως στον τραπεζικό τομέα, αλλά τώρα έχουμε μια απάντηση μετά την απόφαση του Eurogroup να δανείσει χρήματα στην ισπανική κυβέρνηση», πρόσθεσε ο Κατάινεν.

 Όσον αφορά τα ευρωομόλογα, ο Κατάινεν, σύμμαχος της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μάρκελ, σημείωσε ότι: «Δεν μας αρέσει η ιδέα των ευρωομολόγων από την άποψη ότι πολλές χώρες έχουν λάβει πολλά δάνεια πολύ φτηνά και δεν θέλουμε να το θεσμοθετήσουμε αυτό, αν δεν γνωρίζουμε ότι όλοι θα ακολουθήσουν τους κανόνες, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε πριν».