Η δυνατότητα ασφάλισης των εξαγωγικών πιστώσεων προϊόντων που πωλούνται στην Ελλάδα, με εγγυητή το γαλλικό δημόσιο, υπογραμμίζεται στην επιστολή που απέστειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Γιάννης Στουρνάρας, στον γάλλο υπουργό Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.

 

Η επιστολή είχε σαν στόχο να ξεπεραστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, ύστερα από την απόφαση μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών να προβούν σε «εμπάργκο» ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων προς την Ελλάδα. 
 

Ο κ. Στουρνάρας τονίζει στην επιστολή πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη Γαλλία και από άλλες χώρες της ΕΕ, το εργαλείο που ενέκρινε πρόσφατα η Κομισιόν για να ξεπεραστεί το πρόβλημα, αναφορικά με τις εγγυήσεις των εξαγωγικών πιστώσεων στα προϊόντα που κατευθύνονται στην αγορά μας. 

 
Να σημειωθεί ότι στις 20 Απριλίου, η Κομισιόν προχώρησε σε Τροπολογία Ανακοίνωσης, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα Non-Marketable Country, δηλαδή χώρα εκτός ΟΟΣΑ, προκειμένου οι ιδιωτικοί οργανισμοί ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων να μπορούν να ασφαλίζουν τις εξαγωγικές πιστώσεις προς τη χώρα μας, εφόσον τα υπουργεία Οικονομικών των χωρών-μελών συμφωνούν να παράσχουν καλύψεις σε περιπτώσεις αποζημιώσεων.