Την ώρα που τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ φουντώνουν και η Ισπανία οδηγείται σε οικονομική στήριξη από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό οι αναλυτές κάνουν λόγο για μαύρα σύννεφα πάνω από την Ιταλία και την Κύπρο…


Σύμφωνα με τις τελευταίες αναλύσεις η Ιταλία η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παραμένει στο «στόχαστρο» των επενδυτών. Σε δημοσίευμά του το Bloomberg ανέφερε χθες το βράδυ πως το χρέος της ανέρχεται σε 2 τρισ. ευρώ, ήτοι είναι «το τρίτο υψηλότερο χρέος ανεπτυγμένης χώρας μετά την Ελλάδα και την Ιαπωνία»... Την ίδια ώρα στην αγορά ομολόγων, το Μιλάνο έχανε τα πρωινά του κέρδη με το ιταλικό spread, να ξεπερνά και πάλι το 6%.


Μάλιστα ο Ευρωπαίος Επίτροπος που είναι αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν αρνήθηκε χθες το βράδυ να κάνει εικασίες όσον αφορά την κατάσταση της Ιταλίας, η οποία σύμφωνα με ορισμένους μπορεί να είναι το επόμενο θύμα της κρίσης της ευρωζώνης, μετά την Ισπανία.
Ρωτηθείς αν ανησυχεί για την κατάσταση στην Ιταλία, ο Ρεν αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε εικασία. "Δεν θέλω να κάνω εικασίες. Εισηγηθήκαμε κάποια πράγματα πριν από δύο εβδομάδες στην Ιταλία και αυτά εξακολουθούν να ισχύουν", σημείωσε.
"Η Ιταλία έχει σημαντικές ανισορροπίες, αλλά η χώρα πρόκειται να τις διορθώσει και λαμβάνει ισχυρά μέτρα. Υποστηρίζουμε την Ιταλία", πρόσθεσε, έπειτα από ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.


Όσον αφορά στην Κύπρο τα σενάρια περί προσφυγής της στο μηχανισμό στήριξης δίνουν και παίρνουν… Μάλιστα χθες ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή επιβεβαίωσε ότι η χώρα εξετάζει την προσφυγή της και δήλωσε ότι ο μηχανισμός στήριξης που πιθανόν θα καταφύγει, δεν θα αφορά μόνο τις τράπεζες, αλλά και την κάλυψη των μελλοντικών δημοσιονομικών αναγκών της χώρας.
Παράλληλα εξήγησε ότι η πιθανή προσφυγή της Κύπρου στον μηχανισμό θα είναι με ευνοϊκούς όρους, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση διερευνά τις δυνατότητες εξασφάλισης δανείου από τρίτες χώρες.