Η Ιταλία ενδέχεται να καταφύγει σε δανεισμό από τα ευρωπαϊκά ταμεία σταθεροποίησης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εν μέσω της αύξησης του κόστους δανεισμού της από τις αγορές, δήλωσε η αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ. 

 

Η ΕΕ απέχει πολύ από το να επιλύσει την κρίση χρέους και την αναταραχή, η οποία διαρκεί δυόμισι χρόνια, ανέφερε η κ. Φέκτερ. Η ευφορία που είχε επικρατήσει μετά τη συμφωνία στο Eurogroup για τον δανεισμό 100 δισ. ευρώ στην Ισπανία, ώστε να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζές της ξεθώριασε, καθώς πολλοί στις αγορές ερμήνευσαν την απόφαση απλά σαν την τοποθέτηση ενός «επιδέσμου», πρόσθεσε. 


Τα ευρωπαϊκά ταμεία χρηματοοικονομικής σταθεροποίησης, που ήδη αντιμετωπίζουν πιέσεις λόγω των δανείων στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία και πλέον και στην Ισπανία, μπορεί να μην αρκέσουν για την αντιμετώπιση των αναγκών της Ιταλίας, τόνισε. 


«Η Ιταλία θα πρέπει να βγει από το οικονομικό δίλημμα των πολύ υψηλών ελλειμμάτων και χρεών, αλλά φυσικά μπορεί - με δεδομένα τα υψηλά επιτόκια που η Ιταλία καλείται να καταβάλλει για την αναχρηματοδότησή της από τις αγορές- να χρειαστεί και εκείνη υποστήριξη», είπε η Φέκτερ. 

 

Σφοδρή αντίδραση Μόντι

Ο πρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Μάριο Μόντι χαρακτήρισε σήμερα «εντελώς ανάρμοστα» τα σχόλια της Αυστριακής υπουργού Οικονομικών Μαρίας Φέκτερ, με τα οποία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ιταλία να αναγκασθεί να προσφύγει στον μηχανισμό βοήθειας, προτού σπεύσει αργότερα να ανασκευάσει τις δηλώσεις της.

«Δεδομένου ότι θεωρώ ως εντελώς ανάρμοστο ένας, ή μία, υπουργός Οικονομικών ενός κράτους-μέλους της ΕΕ να σχολιάζει έτσι την κατάσταση ενός άλλου κράτους-μέλους, δεν θα κάνω σχόλια για τις δηλώσεις της υπουργού», τόνισε ο Μόντι, ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια της κοινής του συνέντευξης Τύπου με την Ελβετή πρόεδρο Έβελιν Βίντμερ-Σλουμπφ.