Περίπου 4 δισ. ευρώ αναμένεται να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Κύπρος, η οποία από το πρωί βρίσκεται στη δίνη των φημών περί προσφυγής της στο μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης.


Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η προσφυγή της αναμένεται να γίνει αυτό ή το επόμενο Σαββατοκύριακο, δεδομένου ότι οι αγορές θα πρέπει να είναι κλειστές.

Το Dow Jones επικαλέστηκε ανώνυμες πηγές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που υποστηρίζουν ότι η Κύπρος πρέπει να προσφύγει πριν τις εκλογές της Ελλάδας γιατί μετά η ΕΕ θα είναι απασχολημένη με την ελληνική κρίση.

Πάντως, υπάρχουν επιπλέον έντονες φήμες ότι πριν την προσφυγή, η Κύπρος συζητά το ενδεχόμενο να συνάψει δάνειο 5 δισ. ευρώ με τη Ρωσία, όπως είχε κάνει στο παρελθόν, προκειμένου να αποφύγει τους δυσμενείς όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι το 2011 η Κύπρος δανείστηκε 2,5 δισ. από τη Ρωσία για κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του 2012.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Βάσος Σιαρλή, έχει τονίσει ότι η προσφυγή της Κύπρου θα αφορά τις τράπεζες της και όχι τα δημόσια οικονομικά της.

Ωστόσο, είναι γεγονός πως ο προϋπολογισμός της ελλείπεται κατά 1,6 δισ. ευρώ, γι' αυτό και πολλοί αναλυτές περιμένουν πως η τρόικα κατά πάσα πιθανότητα θα βρίσκεται τις επόμενες ημέρες στο νησί, και όχι μόνο για τις τράπεζες.