Θέμα χρόνου η προσφυγή της Κύπρου στο μηχανισμό στήριξης

Θέμα χρόνου η προσφυγή της Κύπρου στο μηχανισμό στήριξης
Περίπου 4 δισ. ευρώ αναμένεται να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Κύπρος, η οποία από το πρωί βρίσκεται στη δίνη των φημών περί προσφυγής της στο μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης.


Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η προσφυγή της αναμένεται να γίνει αυτό ή το επόμενο Σαββατοκύριακο, δεδομένου ότι οι αγορές θα πρέπει να είναι κλειστές.

Το Dow Jones επικαλέστηκε ανώνυμες πηγές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που υποστηρίζουν ότι η Κύπρος πρέπει να προσφύγει πριν τις εκλογές της Ελλάδας γιατί μετά η ΕΕ θα είναι απασχολημένη με την ελληνική κρίση.

Πάντως, υπάρχουν επιπλέον έντονες φήμες ότι πριν την προσφυγή, η Κύπρος συζητά το ενδεχόμενο να συνάψει δάνειο 5 δισ. ευρώ με τη Ρωσία, όπως είχε κάνει στο παρελθόν, προκειμένου να αποφύγει τους δυσμενείς όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι το 2011 η Κύπρος δανείστηκε 2,5 δισ. από τη Ρωσία για κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του 2012.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Βάσος Σιαρλή, έχει τονίσει ότι η προσφυγή της Κύπρου θα αφορά τις τράπεζες της και όχι τα δημόσια οικονομικά της.

Ωστόσο, είναι γεγονός πως ο προϋπολογισμός της ελλείπεται κατά 1,6 δισ. ευρώ, γι' αυτό και πολλοί αναλυτές περιμένουν πως η τρόικα κατά πάσα πιθανότητα θα βρίσκεται τις επόμενες ημέρες στο νησί, και όχι μόνο για τις τράπεζες.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο