Η ΕυρωπαΪκή Κεντρική Τράπεζα δεν εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας, Βίτορ Κονστάνσιου

 

«Δεν προβλέπουμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Δεν βλέπουμε την Ελλάδα να βγαίνει από την Ευρωζώνη», ανέφερε ο αξιωματούχος, που παρουσίασε την εξαμηνιαία έκθεση περί χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ΕΚΤ. 


«Η Ελλάδα θα βρεθεί απέναντι σε μια σοβαρή κατάσταση, εάν κάνει κάτι παρόμοιο, και εμείς δεν προεξοφλούμε τίποτε», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την ευχή η Αθήνα να μείνει μέλος της νομισματικής ένωσης, «κάτι το οποίο επιθυμεί η πλειοψηφία του ελληνικού λαού».


Ερωτώμενος
για την επανάληψη της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη κατά τις τελευταίες βδομάδες, ο κ. Κονστάνσιου εκτίμησε ότι αυτή προκλήθηκε «από τις νέες ανησυχίες όσον αφορά στην Ιταλία και την Ισπανία, δεν σχετίζεται όμως καθόλου με την Ελλάδα».


Το αίσθημα της ανησυχίας δεν αφορά στο σύνολο της Ευρωζώνης, ούτε το ίδιο της το μέλλον, αλλά «επικεντρώνεται σε ορισμένα οικονομικά δεδομένα σε ορισμένα μέλη της».


Δεν είναι δυνατόν
να γίνουν εκτιμήσεις για τις συνέπειες πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. «Το θέμα έχει τόσες πολλές προεκτάσεις ώστε είναι θεωρητικά αδύνατη μια τέτοια αποτίμηση».