Όσο και να τα μετράνε στο υπουργείο Οικονομικών δεν βγαίνουν τα έσοδα τα οποία συνεχίζουν να παραμένουν εκτός στόχων. Από τη μία πλευρά το υπουργείο παρατείνει συνεχώς τις προθεσμίες πληρωμής εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών προκειμένου να διευκολύνει, όπως λέει, τους οφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους, από την άλλη αποδίδει την απόκλιση των εσόδων σε αυτές!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες, τα έσοδα του προϋπολογισμού στο πεντάμηνο παρουσιάζουν απόκλιση κατά 666 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (18.834 εκατ. ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2012. H ως άνω απόκλιση οφείλεται στην υστέρηση των εισπράξεων Φόρου Εισοδήματος (κατά 251 εκατ. ευρώ) κυρίως λόγω της παράτασης που δόθηκε στα νομικά πρόσωπα για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012 (έως τις 8 Ιουνίου 2012) και που αναμένεται να εισπραχθούν τον Ιούνιο. Μειωμένες επίσης ήταν οι εισπράξεις από φόρους συναλλαγών (απόκλιση κατά 503 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου) λόγω του περιορισμού της εγχώριας ζήτησης, ενώ υπήρχε υστέρηση και ορισμένων μη φορολογικών εσόδων ειδικού χαρακτήρα. 


Μάλιστα ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς έχει συγκαλέσει για σήμερα νέα σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών με τους Προϊσταμένους των μεγαλύτερων ΔΟΥ. Αντικείμενο συζήτησης θα είναι και πάλι  τα αποτελέσματα υλοποίησης διασταυρώσεων οφειλετών.

Σημειώνεται ότι οι «ράμπο» του ΣΔΟΕ και των οικονομικών υπηρεσιών με εντολή του υπουργού Οικονομικών έχουν ήδη ξεκινήσει εντατικούς ελέγχους. Στο στόχαστρο των εφοριών βρίσκονται  μεταξύ άλλων οι οφειλέτες που εισπράττουν ενοίκια. Η οδηγία του υπουργού ήταν σαφής και προβλέπει πως οι φορολογούμενοι που δεν θα ρυθμίσουν τα χρέη τους θα μείνουν χωρίς εισόδημα από ακίνητα αφού το Δημόσιο θα προχωρήσει στην κατάσχεση των ενοικίων. Επίσης, ελέγχονται οι οφειλέτες με μεγάλη ακίνητη περιουσία, οι οφειλέτες με πολυτελή Ι.Χ υψηλού κυβισμού αλλά και όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη ανεξαρτήτως ύψους. Παράλληλα στο «μικροσκόπιο» των εφοριών βρίσκονται και οι δικηγορικές εταιρίες και δικηγόροι που οφείλουν μεγάλα ποσά στο Δημόσιο καθώς επίσης και επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υποβάλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.


Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο έχει προαναγγείλει επίσης σειρά φόρων που θα κληθούν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν στη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων για το 2009, το φόρο εισοδήματος 2011, το τέλος επιτηδεύματος, το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, η Εισφορά Αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2011, ο  φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2010, ο φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2011 και η Έκτακτη εισφορά στους ιδιοκτήτες ακινήτων που την 1η Ιανουαρίου 2009 είχαν στην κατοχή τους ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ.  

 

Αγγελική Κιλιντζόγλου