Εντείνει τις πιέσεις της η Βραζιλία προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απειλώντας πως θα θέσει ανώτατο όριο στο ποσό που σχεδιάζει να συνεισφέρει στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης αύξησης χρηματοδότησης του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters εάν δεν υπάρξουν υποσχέσεις ότι οι αναδυόμενες αγορές θα έχουν ισχυρότερη δύναμη στον διεθνή οργανισμό, τότε υπάρχει περίπτωση να μην καταβάλλει το ποσό που είχε ανακοινώσει ότι θα διαθέσει για την ενίσχυση με 430 δισ. ευρώ του ΔΝΤ για αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρώπη.


Η Βραζιλία, ξεκαθάρισε ότι θα χρησιμοποιήσει τη συνεδρίαση της G20, που θα πραγματοποιηθεί στις 18-19 Ιουνίου προκειμένου να πιέσει ώστε να έχει μεγαλύτερη δύναμη στον Διεθνή Οργανισμό, που προς το παρόν κυριαρχείται από τις ΗΠΑ και τις άλλες αναπτυγμένες δυνάμεις.


«Είμαστε απογοητευμένοι διότι βλέπουμε ότι χώρες που ξέρουν ότι θα χάσουν την επιρροή τους,αντιστέκονται στην φόρμουλα των ποσοστώσεων», δήλωσε στο Reuters ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος της χώρας. «Το ποσό των επιπλέον πόρων παραμένει ανοικτό. Θα μπορούσε να είναι περισσότερο από 10 δισ. δολάρια ή λιγότερο», σημείωσε.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πει ότι θα μειώσει το φθινόπωρο κατά δυο θέσεις τον αριθμό των θέσεων που κατέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, όμως πηγές της G20, μιλώντας στο Reuters, δήλωσαν απαισιόδοξοι σε ότι αφορά την επίτευξη συμφωνίας.

Η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία και το Μεξικό είναι μεταξύ των χωρών που ακόμα δεν έχουν δηλώσει τα ποσά που θα δανείσουν στο ΔΝΤ, αν και οι τελικές δεσμεύσεις αναμένεται να γίνουν στη συνεδρίαση της 18ης-19ης Ιουνίου. Παράλληλα σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, Βραζιλία, Κίνα, Ινδία, Ρωσία και Νότιος Αφρική αναμένεται να πραγματοποιήσουν ιδιαίτερη συνάντηση στις 18 Ιουνίου.