Προτάσεις για τους τρόπους της υλοποίησης της τραπεζικής ένωσης θα καταθέσει το φθινόπωρο η Κομισιόν, όπως γνωστοποίησε σήμερα μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ από το 2013.


«Το φθινόπωρο, η Επιτροπή μπορεί να υποβάλει τις θεμελιώδεις προτάσεις της για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο του τραπεζικού συστήματος και την εγγύηση των καταθέσεων με πιο ολοκληρωμένο τρόπο» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είπε ο Μπαρόζο στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο.


Το σχέδιο της τραπεζικής που υποστηρίζει η Επιτροπή βασίζεται σε τρεις πυλώνες: μια ενισχυμένη επιτήρηση του χρηματοοικονομικού συστήματος, μια κοινή εγγυοδοσία για τις τραπεζικές καταθέσεις και έναν κοινό μηχανισμό επίλυσης διαφορών και κρίσεων στον τραπεζικό τομέα.


Συστημικό το πρόβλημα της Ένωσης

Την ίδια στιγμή, ο Μπαρόζο τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να οδηγηθεί στην ολοκλήρωση της, τώρα που βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή.

"Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη στιγμή για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ακόμη και για την Ευρωπαϊκή Ενωση. (...) Έχουμε μπροστά μας ένα συστημικό πρόβλημα, πρέπει να έχουμε μία πορεία και να την διατηρήσουμε", δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

"Δεν ξέρω εάν ο επείγων χαρακτήρας του προβλήματος γίνεται κατανοητός από όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σήμερα", πρόσθεσε.