Δεν θεωρεί δικαιολογημένο τον πανικό που έχει ξεσπάσει για την ιταλική οικονομία ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), ενώ υπογραμμίζει πως τα θεμελιώδη στοιχεία της Ρώμης δεν έχουν αλλάξει, όπως μεταδίδει το Reuters. 


Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Messagero, ο Πιερ Κάρλο Παντόαν, ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν αλλαγές στα οικονομικά θεμελιώδη της χώρας, οι οποίες να δικαιολογούν την επίθεση στην Ιταλία». 


Όπως τόνισε ο ίδιος, από τις χώρες του ΟΟΣΑ η Ιταλία βρίσκεται πιο κοντά από όλες στη σταθεροποίηση του χρέους της.
«Αν δεν υπήρχε ο παράγοντας της μετάδοσης, τα βήματα που έχουν γίνει έως τώρα προς την ανάκαμψη θα ήταν τα σωστά», είπε.


Στη συνέχεια, επισημαίνει ότι αν το κόστος δανεισμού της χώρας παραμείνει για μεγάλο διάστημα σε υψηλά επίπεδα, η Ιταλία θα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρές συνέπειες. Παράλληλα, καλεί τη χώρα να λάβει πιο γενναία μέτρα για την ανάπτυξη, μετά τα αποφασιστικά μέτρα που έλαβε στο δημοσιονομικό μέτωπο.

 
Επιπλέον, καταλογίζει λάθη στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και σημείωνει πως παρενέβησαν καθυστερημένα και συχνά με μέτρα που θεωρούνται ανεπαρκή και πυροδότησαν, έτσι, ανησυχίες στους κόλπους των επενδυτών.


«Η παρούσα κατάσταση αντανακλά το γεγονός ότι η αγορά δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα για το τι θέλουν να κάνουν οι πολιτικοί ηγέτες», λέει ο Παντόαν και αναφέρει πως είναι «επιτακτική ανάγκη να σπάσουμε αυτό τον φαύλο κύκλο».