Η Credit Agricole θα μπορούσε ακόμη και να εγκαταλείψει τελείως την Εμπορική Τράπεζα, σε περίπτωση που η Ελλάδα βγει από το ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. 

 

«Η Credit Agricole καταρτίζει σχέδια εκτάκτου ανάγκης σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», αναφέρουν στην εφημερίδα τραπεζικά στελέχη.


Η Credit Agricole φέρεται να εξετάζει τη μεταφορά των «υγιών» παγίων εκτός της Εμπορικής Τράπεζας, δηλαδή τον διαχωρισμό της τράπεζας σε good και bad bank, σε περίπτωση που η Ελλάδα βγει απ' το ευρώ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.


Παράλληλα, η Credit Agricole δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συγχώνευσης της Εμπορικής Τράπεζας με άλλες ελληνικές τράπεζες. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Agricole, Jean-Paul Chifflet, έχει δηλώσει δημόσια πως δεν θεωρεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ως το πιθανότερο σενάριο. Ωστόσο, η τράπεζα προχωρά με την κατάρτιση εναλλακτικών σχεδίων που εστιάζουν σε δύο πιθανές επιλογές: να ενοποιήσει την Εμπορική Τράπεζα με μια μεγαλύτερη κοινοπραξία ελληνικών τραπεζών στην οποία το μερίδιο του γαλλικού ομίλου θα διαβρωθεί στο 10% ή απλά να την εγκαταλείψει, επιτρέποντας τη χρεοκοπία της.

 
Επιπλέον, σύμφωνα με τη WSJ, η αποκάλυψη των σχεδίων της Credit Agricole αποτελεί ισχυρή απόδειξη για το ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες ετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο στην Ελλάδα, δηλαδή την αποχώρησή της από την Ευρωζώνη, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.