Στη Ρώμη μεταβαίνει σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ προκειμένου να συζητήσει με τον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι λύσεις σχετικά με την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη.


Ο πρόεδρος της Γαλλίας θα πραγματοποιήσει δύο επισκέψεις στην ιταλική πρωτεύουσα σε διάστημα μίας εβδομάδας, αφού θα συμμετάσχει και στις 22 Ιουνίου στη μίνι σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Μάριο Μόντι με τη συμμετοχή της καγκελαρίου Μέρκελ και του πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι για συνομιλίες προπαρασκευαστικές της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της 28ης και 29ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες.


Διπλωματικές πηγές δηλώνουν ότι ο Φρανσουά Ολάντ επιδιώκει να επενδύσει στην ευρωπαϊκή εμπειρία του πρώην ευρωπαίου επιτρόπου που σήμερα ηγείται της ιταλικής κυβέρνησης τεχνοκρατών και να διευρύνει τον κύκλο ξεφεύγοντας από τη μονοπώληση της πολιτικο-οικονομικής καθοδήγησης της Ευρώπης από το γαλλο-γερμανικό δίδυμο.


Οι δύο ηγέτες, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Καμπ Ντέιβιντ και το Σικάγο τον περασμένο μήνα, «θέλουν να συνεργασθούν, να διατυπώσουν κοινές προτάσεις», χωρίς ωστόσο να υπάρχει πρόθεση συγκρότησης μετώπου κατά της καγκελαρίου Μέρκελ. Και οι δύο επιδιώκουν να εστιάσουν στην εισαγωγή μέτρων ανάπτυξης στην Ευρώπη. Ο Φρανσουά Ολάντ τάσσεται υπέρ της ανάληψης «άμεσων μέτρων», ενώ ο Μάριο Μόντι θεωρεί ότι «χωρίς ανάπτυξη, η δημοσιονομική πειθαρχία δεν είναι βιώσιμη». Και οι δύο τάσσονται υπέρ της εισαγωγής ευρωομολόγων, της δημιουργίας τραπεζικής ένωσης.