Πακέτο μέτρων για την αναχαίτιση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης θα προτείνει σύμφωνα με τους Financial Times η Γαλλία, στην σύνοδο της ομάδας της G-20 την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ανάγκη για νέα μέτρα φάνηκε από την αρνητική αντίδραση των αγορών στο πακέτο των 100 δισ. ευρώ για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών.


Όπως αναφέρεται μεταξύ των μέτρων που θα προτείνει το Παρίσι στον Πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι περιλαμβάνονται η εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η ανακεφαλαιοποίησή τους απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) που θα λειτουργεί από τον επόμενο μήνα με κεφάλαια ύψους 500 δισ. ευρώ, καθώς και αναπτυξιακά μέτρα που θα συνοδεύουν το δημοσιονομικό σύμφωνο.


Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έχει κάνει σαφές ότι θεωρεί πρώτη προτεραιότητα την επίτευξη συμφωνίας για επείγουσες κινήσεις αντιμετώπισης της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης. Η Γερμανία, ωστόσο, είναι αντίθετη στην απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και αξιωματούχοι στο Βερολίνο προσπαθούν να υποβαθμίσουν κάθε έννοια του επείγοντος πριν από τη σύνοδο κορυφής, θεωρώντας ότι τα διαθέσιμα εργαλεία είναι επαρκή.


Ο ΕΜΣ θα μπορούσε να δανείσει απευθείας τις τράπεζες, μόνο εφόσον το Διοικητικό Συμβούλιό του συμφωνήσει ομόφωνα στην αλλαγή των κανόνων, κάτι που συναντά την αντίθεση του Βερολίνου. Οι Γάλλοι υποστηρίζουν από καιρό ότι θα έπρεπε να δοθεί τραπεζική άδεια στον ΕΜΣ, ώστε να μπορεί να μοχλεύει τα κεφάλαιά του και να αυξάνει τη δύναμη πυρός του. Για να γίνει αυτό, απαιτείται αλλαγή της συμφωνίας για την ίδρυση του ΕΜΣ, η οποία πρέπει να εγκριθεί από πολλές χώρες ακόμη, περιλαμβανομένης της Γερμανίας. Το Παρίσι πιστεύει ότι η Ιταλία και η Ισπανία διάκεινται θετικά με αυτή την πρότασή του και ότι υπάρχει πρόοδος σχετικά με αυτή στη Γερμανία.