Δεν έχει ζητήσει στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Κύπρος, διεμήνυσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αμαντέου Αλταφάζ, όπως μεταδίδει το marketwatch.com. Ωστόσο, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι οι αρχές της Κύπρου έχουν το δικαίωμα να εξετάσουν όλες τις εναλλακτικές τους επιλογές. 


«Η Κύπρος δεν έχει υποβάλει κανένα αίτημα για ευρωπαϊκή στήριξη», υπογράμμισε ο Αμαντέου Αλταφάζ.


«Δεν θα σχολιάσω τις αποφάσεις των κυπριακών αρχών… μπορούν να έχουν διάλογο με όλους τους εταίρους τους», πρόσθεσε. 


Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, ο κύπριος υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, τόνισε ότι η Κύπρος εξετάζει και άλλες επιλογές από τον δρόμο του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, ενώ φαίνεται πως εξετάζεται και το ενδεχόμενο δανεισμού από τη Ρωσία. 


«Η Κύπρος αντιμετωπίζει πολύ σοβαρές ανισορροπίες, όχι μόνο στον χρηματοοικονομικό της κλάδο», σημείωσε ο Αλταφάζ, επισημαίνοντας ότι το θέμα είναι επείγον λόγω «της πολύ μεγάλης έκθεσης του κυπριακού τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα». 


Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν κληθείς να σχολιάσει την υποβάθμιση των ισπανικών ομολόγων από τον οίκο Moody's τόνισε ότι «η εμπιστοσύνη των αγορών ανακτάται σταδιακά».


«Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης εξαρτάται από τις προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο, αλλά και από εξωτερικούς παράγοντες», είπε αναφέροντας ως παράδειγμα τις επιπτώσεις που έχουν οι εξελίξεις στην Ελλάδα στον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν οι αγορές.


Όπως δήλωσε ο Α. Αλταφάζ, η συνολική απάντηση στην ισπανική κρίση, σε επίπεδο δημοσιονομικής προσαρμογής, διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αλλά και σε ό,τι αφορά τον χρηματοπιστωτικό της τομέα, θα βοηθήσουν την Ισπανία να ανακτήσει σταδιακά την εμπιστοσύνη των αγορών και των οίκων αξιολόγησης.