Τις υποψίες όλων ότι η Κύπρος αναζητά στήριξη σε μια εκ των μεγαλύτερων επενδυτών της, τη Ρωσία, επιβεβαίωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στέφανου.

Υπενθυμίζεται ότι το νησί είχε συνάψει και το 2011 δάνειο ύψους 2,5 δισ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα έξοδα του 2012, έχοντας προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις μέσα στους κόλπους της ευρωζώνης.

Ο Στέφανος Στέφανου, όπως γράφει το stockwatch, δεν έχει αποκαλύψει το ποσό που διαπραγματεύεται με τους Ρώσους, όμως επιβεβαίωσε ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Πάντως τις προηγούμενες ημέρες είχε γίνει γνωστό από πηγές ότι η Κύπρος θα ζητούσε δάνειο 5 δισ. ευρώ, κατά 1 δισ. περισσότερα από ότι θα μπορούσε να συνάψει με την ΕΕ σε περίπτωση προσφυγής της στο μηχανισμό στήριξης.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου για την οικονομία, Αμαντέου Αλταφάζ, είχε δηλώσει ότι η Κύπρος δεν είχε συζητήσει τίποτα για αίτηση της στο μηχανισμό στήριξης.

Πάντως ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης είπε ότι τα πράγματα είναι ακόμα ρευστά.

«Είχαμε κάνει ξεκάθαρο ότι ο στόχος μας είναι να αποφύγουμε το μηχανισμό, κάτι όμως που κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ίσως χρειαστεί να καταφύγουμε και στο μηχανισμό».

Άγγελος Ανδρέου


Σχετικά θέματα:

Αλταφάζ: Κανένα αίτημα για βοήθεια από Κύπρο

Θέμα χρόνου η προσφυγή της Κύπρου στο μηχανισμό στήριξης

Κύπρος: Στα 3 δισ. οι χρηματοδοτικές ανάγκες

Σε ύφεση και η Κύπρος το 2012

Η παράλληλη κρίση της Κύπρου και το ΔΝΤ