Ξεκίνησε η πολύκροτη δίκη του Bloomberg, για τη μήνυση που είχε καταθέσει το Δεκέμβρη του 2010 εναντίον της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία και δεν παραχωρεί τους φακέλους για τα ελληνικά swaps που οδήγησαν τη χώρα μας εντός ευρώ.

Η εκδίκαση της υπόθεσης λαμβάνει χώρα στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, όπου το Bloomberg βασίζεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ελεύθερης πρόσβασης στην πληροφορία.

Το διεθνές οικονομικό πρακτορείο ζητά την πρόσβαση στο φάκελο, όπου όπως υποστηρίζει, μπορεί να βοηθήσει στο να καταδειχτεί ο ρόλος των ευρωπαϊκών αρχών στην προσπάθεια της Ελλάδας να κρύψει το έλλειμμα της για να μπει στην ευρωζώνη.

Η συνήγορος υπεράσπισης της ΕΚΤ, Μάρτα Λόπεζ Τόρες, υποστήριξε στην ακροαματική διαδικασία πως τότε, σε περίπτωση ανοίγματος των φακέλων «θα επηρέαζαν αρνητικα την Ελλάδα , σχετικά με την τιμιότητα της ως προς την εξυπηρέτηση του χρέους της».

Σύμφωνα με την ίδια, αυτό δεν μπορεί να γίνει ούτε τώρα, καθώς βρίσκεται στη μέση η Ισπανία. «Οι αγορές αντιδρούν βίαια και κάτι τέτοιο θα επηρέαζε αρνητικά την ευρωπαϊκή οικονομία», προσέθεσε η Τόρες.

Η μήνυση του Bloomberg αφορά στην πρόσβαση δύο εσωτερικών εγγράφων, όπου όπως υποστηρίζουν, υπάρχει συννημένο σημείωμα που αποκαλύπτει πως μέσα εκεί αναφέρονται πληροφορίες για το πώς η Ελλάδα χρησιμοποιήσει swaps για να κρύψει το υπέρογκο χρέος της.

Ο Μάθιου Γουίνκλερ, αρχισυντάκτης του Bloomberg News ανέφερε στο δικαστήριο ότι το κοινό έχει το δικαίωμα να μάθει πώς οι αρχές της ΕΕ επέτρεψαν στην Ελλάδα μια τέτοια κίνηση, που οδήγησε στην τωρινή κρίση.


Επιμέλεια: Άγγελος Ανδρέου