Υποβάθμιση της Γαλλίας από τον Egan-Jones

Υποβάθμιση της Γαλλίας από τον Egan-Jones
Την υποβάθμιση της Γαλλίας σε BBB+ από A- με αρνητικό outlook ανακοίνωσε ο οίκος Egan-Jones επικαλούμενος τις ανησυχίες ότι η χώρα θα βρεθεί σύντομα να αντιμετωπίζει αυξημένες πιέσεις στη χρηματοδότηση της.

Ο μικρότερος οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης υιοθετεί  πολύ πιο αυστηρή στάση στην αξιολόγηση της Γαλλίας σε σύγκριση με τους τρεις μεγαλύτερους οίκους.

Η Standard & Poor΄s αξιολογεί την Γαλλία σε ΑΑ+, έξι βαθμίδες πάνω από τον Egan-Jones, ενώ η Moody΄s και η Fitch διατηρούν την ανώτατη αξιολόγηση ΑΑΑ.

Στην ανάλυση του ο Egan-Jones σημειώνει ότι τους τελευταίους 18 μήνες η Γαλλία κατάφερε να αποφύγει σε μεγάλο βαθμό την αύξηση του κόστους δανεισμού που έπληξε άλλες χώρες όπως την Ιταλίας και την Ισπανία.

Σημειώνει ωστόσο ότι η επιδείνωση των πιστωτικών μεγεθών σε συνδυασμό με την πιθανή ανάγκη να στηριχθούν οι τράπεζες της χώρας θα μπορούσαν να ασκήσουν πιέσεις στη χώρα.

"Ένα στοιχείο που είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί, αλλά προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία είναι η υγεία των γαλλικών τραπεζών: τα περιουσιακά στοιχεία στις πέντε μεγαλύτερες φτάνουν το 282% του γαλλικού ΑΕΠ", αναφέρει μεταξύ άλλων ο οίκος και προσθέτει: "Δεδομένης της τάσης για στήριξη των τραπεζών, η Γαλλία θα μπορούσε να βρεθεί σύντομα να αντιμετωπίσει σημαντικές υποχρεώσεις".


Πηγή: capital.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο