Σε μέτρα για να σταθεροποιηθούν οι αγορές σε περίπτωση που το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών πυροδοτήσει νέο γύρο αστάθειας φέρονται, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, να είναι έτοιμες να προχωρήσουν οι Κεντρικές Τράπεζες των μεγάλων οικονομιών.
Πηγή στην  G20 ανέφερε στο πρακτορείο πως οι Τράπεζες είναι έτοιμες για «συντονισμένη δράση με στόχο την παροχή ρευστότητας». Το Reuters επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου κοντά στις συνομιλίες των οικονομικών στελεχών της ομάδας της G20, τις οποίες φέρονται να επιβεβαίωσαν και άλλες πηγές στην ομάδα.


Αξιωματούχος των ΗΠΑ σημείωσε πως σε κάθε περίπτωση οι εκλογές «δεν θα δώσουν το καθοριστικό σημάδι για το τι θα ακολουθήσει» στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, άλλη πηγή του G20 προέβλεψε ότι εάν οι χρηματαγορές αναστατωθούν, τότε ήδη τη Δευτέρα στο Λος Κάμπος στο Μεξικό θα γίνει έκτακτη σύσκεψη του G7 σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία), στην οποία τηλεφωνικώς θα κληθούν να συμμετάσχουν κεντρικοί τραπεζίτες ισχυρών οικονομικώς κρατών.


Πρώτη γραμμή άμυνας, υποστηρίζεται, θα ήταν μία δήλωση πως η πολιτική ηγεσία είναι πρόθυμη να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα. Γενικά, κάτι τέτοιο εκλαμβάνεται ως «σήμα» για μέτρα νομισματικής πολιτικής για διευκόλυνση της ρευστότητας.

Σημειώνεται πάντως ότι η EKT αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται ότι βρίσκονται ήδη σε ετοιμότητα γραμμές ανταλλαγής συναλλάγματος ενώ οι Κεντρικές Τράπεζες θα μπορούσαν επίσης, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο, να προχωρήσουν σε επιπλέον πράξεις χρηματοδότησης με συμφωνίες επαναγοράς.


Στο κλίμα επαγρύπνησης στην Ευρώπη, με το βλέμμα στις κάλπες στην Ελλάδα, εντάσσονται και οι αναφορές που θέλουν το Eurogroup να είναι έτοιμο για πιθανή τηλεδιάσκεψη όταν γίνουν γνωστά τα πρώτα απολέσματα, τον Όλι Ρεν να μην πηγαίνει, για τον ίδιο λόγο, στην G20, και την Άνγκελα Μέρκελ να αναβάλει την αναχώρησή της για το Μεξικό τα ξημερώματα της Δευτέρας.