Εκατό δισεκατομμύρια για τις ισπανικές τράπεζες προβλέπει το «ήπιο» μνημόνιο που υπέγραψε η Ισπανία με την Ε.Ε., όχι όμως και με το ΔΝΤ.
Μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για την Ελλάδα; Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle κάποιοι το πιστεύουν αυτό, όπως ο Ιταλός πρώτος αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τζιάνι Πιτέλλα. Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός προτείνει μία άλλη αντιμετώπιση για το ελληνικό μνημόνιο, αν και αποφεύγει τη λέξη «αναδιαπραγμάτευση».


«Πρέπει να ξαναδούμε το μνημόνιο για την Ελλάδα και να γίνει μία σχετική συζήτηση ανάμεσα στην τρόικα και τις ελληνικές αρχές. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει λόγος για διαφορετική μεταχείριση της Ελλάδας σε σχέση με την Ισπανία. Δεν μπορούμε δηλαδή να πληρώνουμε για την Ισπανία 100 δισ. άνευ όρων και προϋποθέσεων και την ίδια στιγμή να δίνουμε στην Ελλάδα 50 δισ. με δυσβάσταχτους όρους που αποδεικνύονται ιδιαίτερα επαχθείς για τους Έλληνες πολίτες» επισημαίνει ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.


Οι βόρειες χώρες της Ε.Ε. που επωμίζονται το μεγαλύτερο μέρος της όποιας οικονομικής βοήθειας ήθελαν εξ΄αρχής να αποφύγουν έναν «ανταγωνισμό ευνοϊκών όρων» ανάμεσα στους δικαιούχους και παραμένουν προσηλωμένοι σε αυτή τη γραμμή. Σήμερα υποστηρίζουν ότι η Ισπανία δεν υφίσταται ευνοϊκή μεταχείριση σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά παίρνει χρήματα με καλύτερους όρους, γιατί απλώς είχε σπεύσει η ίδια να λάβει αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα για να βελτιώσει τη διαπραγματευτική θέση της, αντί να περιμένει την όποια τρόικα να της επιβάλει ακόμα χειρότερα μέτρα. Αυτό πιστεύουν και οι ίδιοι οι Ισπανοί.