«Τυχόν κατάργηση του Μνημονίου θα ήταν ο θρίαμβος των θιασωτών της διαφθοράς και η ουσιαστική απώλεια της μοναδικής ευκαιρίας που έχουμε σήμερα για την αντιμετώπισή της» αναφέρουν οι αναλυτές της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές η κατάργηση του μνημονίου θα σήμανε ακόμη πιο άγρια λιτότητα καθώς δεν θα ήταν δυνατόν να καταβληθούν ούτε οι σημερινές χαμηλές αποδοχές και συντάξεις, και η χώρα θα περιερχόταν, πραγματικά αυτή την φορά, σε τριτοκοσμικές καταστάσεις ανέχειας και διάλυσης. Μάλιστα επισημαίνουν ότι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν με βάση το Μνημόνιο είναι αναγκαία ενώ χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι «η αντίδραση στο Μνημόνιο έγινε σημαία για την πολιτική αξιοποίηση της οργής και της αγανάκτησης όλων όσων υπέστησαν μια άνευ προηγουμένου συμπίεση του βιοτικού επιπέδου σε περίοδο ειρήνης, αλλά και όσων θίγονται τα κεκτημένα και όσων νομίζουν ότι υπάρχουν εύκολες λύσεις για να βγούμε από την κρίση. Αυτή είναι η απλή αλήθεια».Σκληρή είναι η κριτική των αναλυτών απέναντι στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα πολιτικά κόμματα την ενδεχόμενη κατάργηση του μνημονίου.
«Όλη η παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας είναι σε πλήρη ανάπτυξη στην μάχη εναντίον του Μνημονίου, που δυστυχώς συμμερίζονται σε μεγάλο ή μικρότερο βαθμό πολλά πολιτικά κόμματα που ζητούν την ψήφο μας στις εκλογές της 17 ης Ιουνίου 2012. Το Μνημόνιο δεν καταργείται με voodoo. Καταργείται με σκληρή δουλειά για να απελευθερωθούν επιτέλους οι δημιουργικές αρετές των Ελλήνων και να διοχετευθεί η παραγωγική τους δράση στην κατάκτηση ευημερίας, στηριζόμενοι στις δικές τους και μόνο δυνάμεις» τονίζουν.Καταλήγοντας οι αναλυτές της Alpha Bank αναφέρονται στην πρόοδο που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια στους τομείς της δημοσιονομικής προσαρμογής (μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στα 2 δισ. ευρώ το 2012, από 25 δισ. ευρώ το 2009), των μεταρρυθμίσεων και της ανταγωνιστικότητας που αποτελούν τη βάση για την έγκαιρη ανάκαμψη και την οριστική έξοδο της χώρας από τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της. «Πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα αντιστρέψει την πρόοδο που επιτεύχθηκε με αποτέλεσμα οι μεγάλες θυσίες για την επίτευξη των ανωτέρω που προκύπτουν από την εξαιρετικά επώδυνη πτώση του ΑΕΠ και των εγχώριων εισοδημάτων και από την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας κινδυνεύουν να πάνε ουσιαστικά χαμένες» αναφέρουν.