Οι ελληνικές εκλογές έγιναν το τελευταίο 48ωρο η αιτία να τεθεί σε συναγερμό η παγκόσμια αγορά, οι τράπεζες αλλά και το σύνολο της διεθνούς πολιτικής σκηνής. Την ίδια στιγμή, τα στοιχήματα για το σχηματισμό κυβέρνησης ή όχι έδιναν τον τόνο για το πώς θα αντιδράσει η αγορά την επομένη των εκλογών.


Από το ράλι της χθεσινής συνεδρίασης του ΧΑ, μέχρι τις διακυμάνσεις αλλά την τελική αισιόδοξη άνοδο της τελευταίας συνεδρίασης πριν τις εκλογές, όλα δείχνουν πως οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει τα αποτελέσματα της ελληνικής ψήφου, όχι ως προς το κόμμα που θα κυβερνήσει, αλλά την ίδια την ύπαρξη κυβέρνησης.

Το πρόβλημα αυτό λοιπόν είναι στο μυαλό της διεθνούς αγοράς λυμένο.

Στο πεδίο της πολιτικής και των τραπεζών όμως, δεν είναι αυτό που ενδιαφέρει. Το θέμα εδώ είναι το τι λογική θα επικρατήσει στους ψηφοφόρους, γιατί όπως όλα δείχνουν, μια αντιμνημονιακή ψήφος αποτελεί αν μη τι άλλο ένας λόγος για να χτυπήσει το καμπανάκι.

Αλλεπάλληλα τα δημοσιεύματα, αλλεπάλληλες και οι δηλώσεις αξιωματούχων, ειδικά της ΕΕ, οι οποίοι προσπαθούν να καταστήσουν σε όλους τους τόνους σαφές ότι μια απόρριψη του προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας θα αποτελούσε λόγο μιας αποπομπής της Ελλάδας από το ευρώ.

Το θέμα γίνεται πιο περίπλοκο, με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και τις χρηματιστηριακές εταιρείες να παρεμβαίνουν, λέγοντας πως το περιβόητο Grexit θα συμπαρασύρει όλες τις αδύναμες χώρες του ευρώ, σε δημοσιεύματα που προκαλούν τρόμο όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε όλη την ευρωζώνη.

Πάντως, οι τράπεζες φαίνεται πως έχουν απαλλαγεί από ένα βαρίδι, αυτό της εκροής καταθέσεων που μπορεί να συμβεί με ένα… μη «επιθυμητό» αποτέλεσμα, αφού το ρόλο του εγγυητή έλαβε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ολόκληρη η τύχη του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος κρέμεται από τη χώρα μας;

Όχι, φυσικά.

Απλώς, για ορισμένους γνωστούς ή άγνωστους λόγους, τον πρωταγωνιστικό ρόλο στα διεθνή στοιχήματα έχει αναλάβει η Ελλάδα…

Α.Α.