Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και το ελληνικό ζήτημα πρόκειται να βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας στη Σύνοδο Κορυφής του G20 στις 18 και 19 Ιουνίου στο Μεξικό, σύμφωνα με την κοινή γραπτή δήλωση του Χέρμαν βαν Ρομπάι και του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο

 

«Η κατάσταση στην Ευρωζώνη θα αποτελέσει σημαντικό θέμα συζήτησης στη φετινή διάσκεψη κορυφής της ομάδας G20», τονίζουν οι δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ, ενώ για την Ελλάδα αναφέρουν: «Θα καταστήσουμε σαφές ότι θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ και να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει».
 

Ο κ. Ρομπάι και ο κ. Μπαρόζο ξεκαθάρισαν πως θα επιβεβαιώσουν «ακόμη μια φορά την αποφασιστικότητα της ΕΕ να δοθεί μια συνολική απάντηση στην κρίση δημόσιου χρέους, με την αντιμετώπιση των προκλήσεων των ευάλωτων χωρών, τη στήριξη της ανάπτυξης μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και διαφοροποιημένης και ευνοϊκής για την ανάπτυξη εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, την ενίσχυση των οικονομικών τειχών προστασίας στη ζώνη του ευρώ, τη χρηματοδότηση και την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της ζώνης του ευρώ».
 

«Θα επιβεβαιώσουμε και πάλι στους εταίρους μας του G20 τη δέσμευσή μας να διαφυλάξουμε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την ακεραιότητα της ζώνης του ευρώ», πρόσθεσαν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν. 
 

Επιπλέον, γνωστοποιούν ότι θα ενημερώσουν τους εταίρους της ΕΕ για τη διαδικασία που έχει δρομολογηθεί «για την περαιτέρω ενδυνάμωση και εμβάθυνση της οικονομικής ένωσης, σε βαθμό ισάξιο με τη νομισματική ένωση».
 

Οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα καλέσουν τους εταίρους της ομάδας G20 να αναλάβουν τις ευθύνες τους, δίνοντας ισχυρή ώθηση για την επανεξισορρόπηση της παγκόσμιας οικονομίας. 

 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «η ΕΕ είναι πεπεισμένη ότι το σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη που πρόκειται να εγκριθεί από τους ηγέτες του G20, θα πρέπει να είναι ένας ισορροπημένος συνδυασμός δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και ισόρροπων δεσμεύσεων από όλα τα μέλη του, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Κίνας».