Καταστροφή το Grexit για ελληνικές επιχειρήσεις

Καταστροφή το Grexit για ελληνικές επιχειρήσεις

Μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα οδηγούσε σε χρεοκοπία την πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη χώρα, εκτιμά η Standard & Poor's Ratings Services, όπως μεταδίδει το Reuters. 

 

Ωστόσο, στην έκθεσή της, υπογραμμίζει ότι αυτό δεν ισχύει για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν εκτεθεί πολύ στην Ελλάδα και διαθέτουν μετόχους στο εξωτερικό, οι οποίοι θα μπορούσαν να προσφέρουν στήριξη. 


«Η πρόσφατη ανακοίνωση για τον αυξημένο κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ με τις πιθανότητες να είναι μια στις τρεις, μας έχει ήδη οδηγήσει στο να υποβαθμίσουμε αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και να τοποθετήσουμε άλλες δύο σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης με αρνητικές συνέπειες (CreditWatch negative)», σημειώνει ο Paul Watters, αναλυτής της Standard & Poor's.


«Εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και επιστρέψει στη δραχμή, θεωρούμε ότι οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις που διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων τους στην Ελλάδα θα πτωχεύσουν», αναφέρει η έκθεση.  


«Στον αντίποδα, ορισμένες επιχειρήσεις με μικρή έκθεση στην ελληνική οικονομία, οι οποίες θα καταφέρουν να διατηρήσουν επαρκή ρευστότητα και υποστηρίζονται από μια ισχυρή ξένη μητρική (ή έχουν σημαντική έσοδα από τις εξαγωγές που πραγματοποιούν) θα μπορούσαν να διατηρήσουν τις αξιολογήσεις τους πάνω από την κρατική βαθμολογία», επισημαίνεται.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο