Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση να βοηθήσει την Ιρλανδία στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Παράλληλα, διεμήνυσε ότι θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση στις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές ομολόγων, ώστε να αποφευχθεί νέο πρόγραμμα διάσωσης. 

 

«Η αντιμετώπιση των προβλημάτων από τη βαθιά ιρλανδική τραπεζική κρίση με ενεργητικό τρόπο έχει εξελιχθεί σε κρίσιμο ζήτημα και τέτοιες προσπάθειες θα είναι πιο αποτελεσματικές ως μέρος ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού σχεδίου για την σταθεροποίηση της Ευρωζώνης», αναφέρει η έκθεση του Ταμείου για την πορεία της οικονομίας της Ιρλανδίας. 


Όπως υποστηρίζει το ΔΝΤ, ένας τρόπος είναι η χαλάρωση από την ΕΕ των όρων για τη διάσωση των ιρλανδικών τραπεζών και η αντικατάσταση των υποσχετικών γραμματίων προς την Anglo Irish Bank με ένα άλλο εργαλείο, το οποίο θα έχει μειωμένα επιτόκια και μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής.


Επιπλέον, τάσσεται υπέρ του αιτήματος της ιρλανδικής κυβέρνησης για άμεση χρηματοδότηση των τραπεζών από τον ESM.


Σχετικά με την ανάπτυξη, το Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για το 2013, στο 1,9% από 2% και υποβάθμισε και την πρόβλεψή του για τη μέση ανάπτυξη το 2013-2017 στο 2,6% από 2,8%. Το δημόσιο χρέος θα εκτιναχθεί στο 121% του ΑΕΠ το 2013, αλλά μπορεί να φτάσει έως και το 133%, εάν η ανάπτυξη παραμείνει στο 0,5% που προβλέπεται για το 2012.