Σε πυρετώδεις προετοιμασίες βρίσκονται οι αμερικανικές τράπεζες και άλλες χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις, προκειμένου να είναι έτοιμες για το αποτέλεσμα μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal, επικαλούμενη το Dow Jones Newswires. 

 

Μεταξύ των διεργασιών για τον περιορισμό της έκθεσής τους στο ελληνικό χρέος, περιλαμβάνονται ο σχεδιασμός σεναρίων, η επανεξέταση των συμβολαίων για να αξιολογηθούν οι υποχρεώσεις σε πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, καθώς και δοκιμές σε συστήματα συναλλαγματικών ισοτιμιών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι είναι έτοιμα να πραγματοποιήσουν πράξεις σε ένα νέο νόμισμα, όπως αναφέρεται. 


Πολλά τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι άρχισαν τον σχεδιασμό για το σενάριο αυτό, πριν από εννέα μήνες, δηλαδή όταν άρχισαν να κλιμακώνονται οι ανησυχίες. Πλέον, όπως υπογραμμίζει το πρακτορείο, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, μετά τις εκλογές της Κυριακής. 


Η JP Securities υπογραμμίζει ότι μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ έχουν μειώσει την άμεση έκθεσή τους.


«Αν και τα στοιχεία που έχουν δοθεί (από τις μεγάλες τράπεζες) θα οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι η έκθεση τους στην ΕΕ είναι διαχειρίσιμη, πιστεύουμε ότι θα ήταν αφελές να θεωρήσουμε ότι οι απώλειες θα περιοριστούν μόνο στα ποσά που έχουν γίνει γνωστά», προσθέτει η JMS.


Παράλληλα, η JP Morgan, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει δημσιουργήσει ένα ευρωπαϊκό «κέντρο διοίκησης», ώστε να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα βάσει διαφόρων σεναρίων, όπως δήλωσε ο CEO της τράπεζας, James Dimon. 


H Goldmann Sachs έχει ανακοινώσει ότι το βασικό της σενάριο δεν προβλέπει έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Η τράπεζα εκτιμά όμως μια ενδιάμεση κατάσταση με τη νέα ελληνική κυβέρνηση να μην επιλέγει έξοδο από το ευρώ αλλά και να αρνείται την εφαρμογή των συμφωνημένου προγράμματος. 


«Αυτό θα οδηγούσε πιθανότατα σε τερματισμό των πληρωμών (από τους δανειστές της χώρας), αλλά δεν θα συνιστούσε τον αποκλεισμό της Ελλάδας από την Ευρωζώνη εάν οι ελληνικές τράπεζες διατηρήσουν πρόσβαση στις διευκολύνσεις της ΕΚΤ», αναφέρει η GS.


Πολλές τράπεζες αναφέρουν ότι εργάζονται για την προσαρμογή των πλατφόρμων τους για την εισαγωγή ενός νέου ελληνικού νομίσματος, αναφέρει το Dow Jones. 


Όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, μια τράπεζα έχει φτάσει στο σημείο να εξετάζει, αν θα χρησιμοποιήσει  νέο κωδικό για το ελληνικό νόμισμα ή θα χρησιμοποιήσει το παλιό σύστημα με τη δραχμή.


Η τράπεζα εκτιμά ότι ο χρόνος από την ανακοίνωση της εξόδου της Ελλάδας και την εισαγωγή του νέου νομίσματος θα μπορούσε να είναι πολύ μικρός, μέχρι και 20 μόλις ημέρες, με την Ελλάδα να επιβάλει πιθανότητα μέτρα ελέγχου στις ροές συναλλάγματος. 


Μια άλλη τράπεζα έχει ήδη δημιουργήσει δοκιμαστικά νομίσματα στην πλατφόρμα της και έχει πραγματοποιήσει εικονικές συναλλαγές, για να διασφαλίσει ότι στο σύστημα λειτουργεί στο ενδεχόμενο που η Ελλάδα υιοθετήσει ένα άλλο νόμισμα.